НАТО продължава да нараства военното си присъствие в Черноморския регион. Според генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг, Алиансът приближава завършващия етап на укрепването на отбранителния потенциал на земята, водата и във въздуха, пише Newsweek.
Столтенберг оповести плановете по укрепване на позициите на НАТО в Черно море вчера, вторник, след срещата си новоизбрания български президент Румен Радев. При това той уверил, че Алиансът не се кани да провежда агресивна политика в региона, а само е принуден да реагира на руските усилвания.
 

„НАТО не иска конфронтация с Русия – уверил дипломатът. – Ние не се стремим към конфронтация с Русия. Ние не искаме нова студена война, затова реагираме балансирано и открито. Нашият отговор носи отбранителен характер.”
 
Руските власти вече предупредиха, че ще реагират адекватно на усилването на военното присъствие в Черно море на всяка не регионална сила. Присъствието в региона на силите на НАТО се оценява от Кремъл като „посегателство на руската сфера на влияние”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ