Крайната цел на операцията срещу бизнесмена Христо Ковачки е национализация на имуществото му и на част от бизнеса му, твърдят пред в. "168 часа" депутати от БСП.
На този етап от прокуратурата са предпазливи по този въпрос. Целта на магистратите е, първо, да докажат обвинението си срещу Ковачки за укриване на данъци. Ако съдът приеме доказателствата на прокуратурата и излезе с осъдителна присъда за бизнесмена, процедурата за отнемане на имуществото може да бъде стартирана, обясниха от прокуратурата. Тогава Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, се самосезира и започва работа по случая. В случая работата на комисията "Кушлев" ще е да установи кои от активите да отнеме, разясниха експерти.
"На този етап не можем да коментираме хипотезата за отнемане на имущество", казаха от пресслужбата на Христо Ковачки. Тепърва ще се изискват документи, за да се установи доколко обвиненията на прокуратурата са състоятелни. Едва тогава може да се стигне до дело, обясни пресаташето на Ковачки Десислава Филипова. По думите на Ковачки част от фирмите, цитирани в обвинението на прокуратурата, нямат нищо общо с бизнеса му. Запознати смятат, че дори да се докаже, че са укрити данъци за 12-13 млн.лв., за това може да се отнеме най-много някой от малките ТЕЦ-ове на бизнесмена.
Заради това в момента в Главна прокуратура се обсъждат промени в Наказателния кодекс. Зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви, че там трябва да има текст, според който да се отнема цялото имущество на лица, извършили престъпления. В това число и икономически, ако имуществото е придобито по престъпен начин. Друга промяна, която се обсъжда в Наказателния кодекс, е на такива хора да им бъде забранено да бъдат избирани на отговорни публични постове и за определен период да нямат право да се занимават с бизнес.
Според депутати промените в Наказателния кодекс са заради случая с Христо Ковачки. Ако те бъдат приети, а част от обвиненията срещу бизнесмена доказани, има опасност имуществото му да бъде национализирано. Хора, които се занимават със случая, твърдят, че дори да се стигне дотам обаче, енергийният бизнес на Ковачки ще остане незасегнат. Причината е, че той управлява бизнеса си чрез доверени лица, без сам да фигурира сред собствениците или управляващите, в много случаи участва като консултант. Може би по тази причина бе повдигнато обвинение и срещу зета на Ковачки Никифор Вангелов, който фигурира в повечето енергийни фирми, които се свързват с Ковачки.

Какво могат да им вземат

В случай, че бъдат признати за виновни, държавата може да отнеме на Христо Ковачки и Никифор Вангелов притежаваните от тях дялове в няколко десетки фирми и консорциуми, показва фирменият регистър ДАКСИ.
Соченият за енергиен бос Христо Ковачки официално е собственик на 13 дружества, чрез които държи дялове в още няколко десетки фирми.
Чрез "Ел Ем импекс", на която е едноличен собственик, има дялове от "Пенсионно осигурително дружество Топлина", "Нова Деница", "Лазерни и оптични технологии", ТЕЦ "Марица 3"-Димитровград, "Мина Чукурово" и още десетина компании. Чрез последната има акции и в "Консорциум енергия МК", който контролира мините "Бели брег", "Станянци", "Ораново" и "Мини открит въгледобив". Консорциумът наскоро стана собственик и на ТЕЦ "Бобов дол". Отново чрез "Мина Чукурово" Ковачки е съдружник с "Минстрой холдинг" и "Булгаргаз" в "Издателство Земя 93".
Чрез друга своя фирма "Лимтрейдинг" Ковачки контролира и "Фармагруп 2006".

Според фирмените регистри Вангелов е фактическият собственик на няколко от компаниите, които са гръбнакът на схемата от фирми, гравитиращи около Ковачки.
Вангелов притежава 100% от три фирми - "Минна компания" ЕООД, "Шарк Къмпани" ЕАД и "Ридон" ЕООД.
"Минна компания" от своя страна е собственик на пернишката "Ораново МК" и на притежаваната от дружеството концесия за "Мини Бобов дол" до 2010 г.
Вангелов държи и 50% от "Въгледобивна компания" ООД, която е сто процента собственик на "Въгледобив Бобов дол". Зетът на Ковачки е член на Управителния съвет на Професионален футболен клуб "Миньор-Перник" и притежава контролния пакет акции. /БЛИЦ