Антун Роша, журналист от хърватското издание Advance, е разказал за това, за което е „забравил“ президентът на СССР Михаил Горбачов при подписването на Договора за окончателното урегулиране по отношение на Германия, което направи възможно обединяването на ФРГ и ГДР, съобщават световните издания.

Споразумението е подписано на 12 септември 1990 г. от представители на Германската демократична република и Федерална република Германия, както и на страните, победители във Втората световна война - СССР, САЩ, Великобритания и Франция.

Документът предполагал отказ на "четворката" от правата си върху Германия и съгласяване относно обединението на двете части. В замяна германците се съгласявали да запазят съществуващите граници с Полша и се отказвали от всички други териториални претенции.

Съгласно договора Съветският съюз се ангажирал да изтегли войските си от Германия до края на 1994 година. Германия, от своя страна се съгласявала да ограничи числеността на армията до 370 хиляди войници и се отказвала да произвежда и притежава ядрено, химическо и биологично оръжие. Освен това, на територията на бившата ГДР се забранявало разполагането на чужди войски и ядрени оръжия.

Известно е също така, че Западът се ангажирал да не разширява НАТО на изток след подписването на договора. В споразумението обаче няма такава клауза и това задължение останало „устно обещание“

По-късно Робърт Зоелик, който участва в преговорите от името на САЩ, твърди, че е станало „недоразумение“ и че никой никога не е давал подобни обещания на никого.

Самият Горбачов в интервю през 2008 г. е заявил за поетите от американците задължения относно неразширяването на НАТО на изток.

През 2014 г. той заявява в друго интервю, че решението за разширяването на НАТО на изток е взето през 1993 г.

"Още в самото начало нарекох това голяма грешка. Безусловно това беше нарушение на духа на изявленията и уверенията, които ни бяха дадени през 1990 г.", добавил е Горбачов.

„Духът“ на уверенията е нарушен, но по онова време Горбачов е трябвало да се замисли над това, че един ден „духът“ няма да е достатъчен, но тогава документът несъмнено би помогнал “, пише в статията на хърватския журналист.

Според неговото мнение, това може да се е случило, защото Горбачов не е могъл да предвиди разпадането на СССР. Тогава Варшавският договор е бил сила, а сегашните членове на НАТО Литва, Латвия и Естония са били част от Съветския съюз.

„Ето защо е вероятно Горбачов да не е бил особено притеснен и да не е разсъждавал относно това какво би могло да се случи, смята авторът.

Според автора на статията последиците от грешката на Горбачов засягат международните отношения и до днес.

„Ако един ден възникне въпросът за присъединяването на Украйна или Грузия към НАТО, напрежението може да ескалира в дълбока криза. Тогава Русия отново ще си спомни обещанията, дадени през 1990 г., а американците ще отговорят:„ Къде е написано това? Никъде! "- се казва в статията.

Превод и редакция: БЛИЦ