НДСВ настоява още тази седмица в програмата на Народното събрание да влезе разискването по изборното законодателство. Това обяви днес по време на редовния седмичен брифинг председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, съобщиха от жълтата партия.
Политиката на НДСВ винаги е била изборните закони да се обсъждат значително по-рано от времето, когато се провеждат изборите. Затова ние внесохме нашия пакет от промени в изборното законодателство достатъчно рано и смятаме, че няма никакво време този въпрос да се отлага, каза още Пламен Моллов.
Има редица важни закони, които би трябвало да се приемат до края на мандата, и затова НДСВ предлага в оставащите около 30 дни до края на мандата да се използват всички вторници за извънредни заседания. Предложението ни е продължение на инициативата ни Народното събрания да започне работа на 5 януари тази година, за да свърши работата, за която е призовано, уточни още Пламен Моллов.
Зам.-председателят на Народното събрание Камелия Касабова обяви по време на брифинга законодателните приоритети на НДСВ до края на мандата на 40-ото Народно събрание. На първо място като значимост НДСВ поставя Закона за конфликт на интереси. Трябва да намерим пресечната точка на съгласието, така че законопроектът да бъде подкрепен на второ четене, каза Камелия Касабова. Друг закон, който трябва да влезе в пленарна зала е известният като законът за комисията „Кушлев”. Един глас не достигна законопроектът да бъде подкрепен на правна комисия в парламента, каза още тя и поясни, че вече е изтекъл периодът на замразяване, в който законопроектът не можеше да бъде разглеждан. Законът за отбраната и Семейният кодекс също са сред приоритетите на НДСВ. Ще е жалко, ако втори мандат един закон не може да стане факт, коментира Камелия Касабова по повод отлагане гласуването на Семейния кодекс. Не мога да пренебрегна и закона за референдумите, но предвид съпротивата която той среща, сме скептични, че може да бъде завършен, каза още тя. /БЛИЦ