Националното съгласие по проблемите на образованието, екологията и селското стопанство, декларирани от организаторите на утрешните протести като приоритети, е от изключителна важност за НДСВ, заяви заместник-председателят на партията Марина Дикова на брифинг в централата днес.
Представителството е един от откритите въпроси във връзка с протеста, посочи говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Бивайки нехомогенно и трудно за идентифициране, то буди нашата загриженост, че основателните искания и претенции на студентите може да бъдат деформирани от хора, за които вече има реални основания да се смята, че се идентифицират с една или друга политическа сила.
Ние искаме взаимодействие с представителите на протеста, заяви Илчев. НДСВ е готова да преговаря с всяка относително легитимна делегация, да приеме всяка грамотно написана декларация, да седне с всяка група с претенция за представителност и да обсъжда тези теми. Надявам се, че този протест ще остане незамърсен от провокации на насилие и политически въздействия, завърши Станимир Илчев. 


Два нови законопроекта са сред приоритетите на НДСВ за последната парламентарна сесия на 40-ото Народно събрание – Закон за публично-частното партньорство и Закон за защита правата на пациентите, каза днес председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов.
Вече сме готови с концепцията на Закона за защита правата на пациентите, обяви зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова. За основа на този законопроект НДСВ ще използва опита на страни от Европейския съюз, които имат добра и ефективна здравна система. По написването на този законопроект НДСВ е привлякло студенти юристи да проучат добрите практики в тази сфера в европейските страни. Когато започнем работа по конкретните текстове на законопроекта, ще привлечем както специалисти, така и представители на пациентските организации, каза още Марина Дикова. Нашите очаквания са законопроектът да бъде готов до края на март, за да завършим последната права от нашата работа в 40-тото Народно събрание с един нов, модерен и ефективен закон, който да даде възможност на хората да защитават правата си като пациенти, каза още тя.
Законът за избор на народни представители е пръв по ранг сред приоритетите на НДСВ, обяви още Пламен Моллов. С този закон се уреждат изключително важни въпроси от обществен интерес и най-вече необходимостта от широко представителство на хората в управлението. Един от акцентите на НДСВ в това законодателство е въвеждането на пропорционалния принцип при нисък праг на преференциите, каза още Моллов.
Предлаганите от НДСВ промени в Конституцията, които са сред нашите основни законодателни приоритети, ще дадат възможност изборите за Европейски парламент и за национален парламент да се проведат в един и същи ден, както и да се прекрати практиката на т. нар. „политическо номадство”, каза още председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов.
Сред приоритетите на НДСВ за тази парламентарна сесия е и Законът за референдумите, като ние държим да се опростят процедурите, които дават възможност най-добре да се чуе гласът на гражданското общество, заяви Моллов. За нас е необяснимо забавянето между първо и второ четене на промените в този законопроект и затова НДСВ ще настоява той да бъде в парламентарната програма час по-скоро, коментира още той.
Друг важен за НДСВ законопроект е свързан с въвеждането на антикорупционни действия от страна на правителството и най-вече да се дадат по-широки законодателни възможности за т. нар. комисия „Кушлев” във връзка със Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Марина Дикова коментира, че внесеният от НДСВ законопроект е отхвърлен от пленарна зала на първо четене абсолютно неоснователно и безпричинно, а в същото време няма нито един изготвен нов законопроект, който да компенсира липсата на адекватно и модерно законодателство и да подпомогне работата на комисията „Кушлев”. Затова Яни Янев и група народни представители са внесли промяна в Правилника за работа на Народното събрание, която цели да се съкрати срокът, който не допуска отхвърлен на първо четене законопроект да се гледа отново. Смятаме, че законопроектът трябва да бъде разгледан с подобаващо внимание отново в пленарна зала, заяви Марина Дикова.
Законът за културното наследство и Законът за отбраната са също сред приоритетите на НДСВ до края на това Народно събрание. /БЛИЦ