В НДСВ са разочаровани, че на вчерашното заседание на комисията в парламента, ангажирана с подготвянето на изборните закони, е отхвърлено най-мощното средство срещу купуването на гласове, срещу фалшификациите на вота, както и срещу купуването на цели избирателни комисии – въвеждането на преброителни центрове. Това каза зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова по време на редовния седмичен брифинг с журналисти в централата на партията.
Марина Дикова и председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов бяха представителите на НДСВ в комисията по изборното законодателство.
НДСВ заедно с представители на ангажираните по въпроса неправителствени организации изготвихме поредица от предложения, които много детайлно разписваха необходимите стъпки за създаването на регионалните преброителни центрове, както и максималната прозрачност на тяхната работа – в присъствието на неправителствения сектор, медиите и всички политически сили, подчерта Дикова. Това показва несъстоятелността на единствения аргумент срещу тази идея – липсата на време за създаването на преброителните центрове, допълни Марина Дикова.
Гласуването с интегрална бюлетина на изборите за евродепутати беше другото наше предложение, което беше отхвърлено от комисията. Вече се гласува за Народно събрание с интегрална бюлетина. Ако искаме по-малко невалидни бюлетини и по-висока представителност гласуването и при двата избора трябва да бъде уеднаквено, каза още Дикова. Тя информира още, че с неприемането на предложението на НДСВ за праг от 5 или 10% за преференциално гласуване и пренареждане на листите от гласоподавателите на практика се премахва мажоритарният елемент на вота. Независимо от това развитие на изборните закони в комисията, НДСВ ще продължи да търси подкрепа за своите предложения и в пленарна зала при обсъжданията, каза в заключение Марина Дикова.
Пламен Моллов информира, че са били одобрени предложенията на жълтата партия за дописване на личните данни на гласоподавателите в изборните документи да става в момента на гласуване, за да няма злоупотреби с „мъртви души”; както и участието на всички парламентарно представени партии в ЦИК и РИК. Бяха възприети и предложенията за задължително изписване на текста „Купуването на гласове е престъпление” върху бюлетините, както и депозит за участие в изборите от 100 000, 50 000 и 15 000 лева съответно за коалиции, партии и инициативни комитети. За съжаление не бе възприето предложението ни да се гласува на гишета, вместо в тъмни стаички, допълни още Пламен Моллов. /БЛИЦ