Относно очакваното днес решение на ЕК да не възобнови акредитациите на агенцията във финансовото министерство и на тази в регионалното, които отговарят за програма ФАР, от НДСВ коментираха като прекомерно, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Това повтаряне на една и съща санкция е прекомерно, коментира говорителят на партията Станимир Илчев. Той уточни, че явно обстоятелството, което налага такова решение е световната финансова криза. Според него на предстоящото заседание на тройната коалиция трябва да бъдат набелязани конкретни мерки във връзка със случая.

НДСВ ще внесе и промени в Закона за енергийната ефективност. Целта е да отпадне текста, според който всички сгради над 1000 кв.м. подлежат на сертификация, обясни жълтата депутатка Деница Димитрова, която е член на енергийната комисия. Този текст беше приет в последния момент и явно прокарва лобистки интереси, а ние възразяваме срещу това, отбеляза тя. Димитрова цитира европейска директива, според която на задължителна сертификация могат да подлежат само някои сгради като болници и училища.

Царистите ще настояват най-скоро да бъде разгледан Закона за референдумите, за да бъде проведено допитване за задължителното гласуване. Настояваме на съвета на коалицията, който трябва да се събере скоро, да бъде разгледан въпроса за провеждане на изборите за депутати и български представители в Европейския парламент на една и съща дата, обясни заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Той мотивира предложението с необходимостта от намаляване на държавни разходи. Не е редно в условия на криза държавата да плаща два пъти за избори, а трябва да спестим пари на данъкоплатците, посочи той. Друга причина, изтъкната от Велчев, е очакванията, че ако изборите са на една дата ще се покачи избирателната активност. Ако има критики, че тази идея е противоконституционна, сме готови да променим основния закон на страната спешно, коментира Велчев. 

Да се забрани движението на тирове през Самоков предлага депутатът от НДСВ Олимпи Кътев. Той информира, че днес е бил в града за да се запознае на място с проблема. Ще предложа решението на въпроса утре на среща с главния секретар на МВР, КАТ и Национална агенция пътна инфраструктура, уточни Кътев. Той смята, че за тирове трябва да бъде затворен пътя Костенец-Боровец. За превозвачите не е изгодно да минават от там, а и движението на тирове пречи на туристите през зимния сезон, мотивира се той. /БЛИЦ