„Това, което чухме ни озадачи. Аз внимателно прочетох вашите мотиви. Тезите наистина са чудновати“, това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание (НС).

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Думите му бяха към ГЕРБ, който внесоха вот на недоверие към коалицията „Петков“, който ще се дебатира днес и евентуално ще бъде гласуван в сряда или най-късно в четвъртък.

„Грешни икономически внушения бяха правени непрекъснато през последните шест месеца“, оплака се Петков.

Той реши и да даде „малко реални факти, които бяха част от постиженията на това правителства“, както и „някои от другите добри резултати на правителството“.

„Предполагам, че днешният вот на недоверие не е реална функция на постиганите резултати в сферата на икономиката. Реално е базиран на други наши резултати. 

Предполагам, че може би причините са следните: отвоюването на границата; Цацаров се оттегли от поста си; закрихме „златните паспорти“; входирахме нов закон за КПКОНПИ…

Или този вот е заради тоталната ревизия на спорта. Или може би вота е заради реалната диверсификация от руски газ. Или за това, че почнахме разследване на „Турски поток“.

Уважаеми народни представители, истината е една. Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до правосъдие.

За съжаление заради тези мотиви Вие имате шанс утре да направите вашето решения. Имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война.

Тук искам да се обърна към всички депутати, особено тези от „Има такъв народ“ (ИТН). Ние знаем, че много от Вас са влезели с чисти цели и помисли и не сте предполагали, че Вашите лидери ще хвърлят България на произвола. Призовавам Ви да се сетите отново за вашата клетва, нека тя да Ви води в утрешния ден“, каза Петков.

Това накара Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, който по-рано взриви НС, да станат на крака и да му ръкопляскат, иронизирайки го.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ