7 областни кметове – градоначалниците на Благоевград, Видин, Добрич, Плевен, Разград, Търговище и Русе, реално ще управляват в ситуация на малцинство в града си. Причината е, че най-много места в общинските съвети в тези населени места са взели други партии.

Това показва равносметката от втория тур на местни избори 2019 г.

На него ГЕРБ спечели кметските позиции в 17 от всички 27 областни центрове, но загуби в пет от местата, където досега имаше градоначалници – Русе, Благоевград, Перник, Видин и Ямбол. В същото време обаче продължава да има мнозинство в местните им парламенти с изключение на Ямбол, пише "Монитор". 

Така Русе е в ситуация, в която новият градоначалник е от БСП – соцдепутатът Пенчо Милков, който би кандидата на управляващата формация Диана Иванова, но най-голямата група в общинския съвет е на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов има 15 общински съветници в града. Червените – 14.

Същото е положението в Благоевград, където подкрепеният от БСП Румен Томов измести досегашния кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов. В същото време обаче управляващите имат 6 общински съветници в местния парламент, а БСП- пет.

Новият кмет на Разград – червеният Денчо Бояджиев, също ще трябва да се съобразява с факта, че най-голямата група в съвета е от управляващата формация. ГЕРБ има 8 общинари, а БСП – шест.

Във Видин – град, в който кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Огнян Ценков загуби от номинирания от МК СДС Цветан Ценков, формацията на Бойко Борисов ще има 12 общински съветници, а коалицията зад новия градоначалник – 10.

В Добрич, където спечели друг кандидат, номиниран от инициативен комитет – Йордан Йорданов, ГЕРБ отново е с най-голяма група в местния парламент – 15 съветници.

Подобно е положението и в Плевен, където Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, успя да вземе втори мандат като кмет, но ще управлява с шарен съвет от 9 формации, най-голямата от които отново е ГЕРБ с 10 общински съветници.

В Търговище пък кметът втори мандат от формацията на Борисов – Дарин Димитров, също ще е в условия на малцинство. Причината е, че най-голямата група в местния парламент е тази на ДПС – 14 общинари. ГЕРБ ще има 13.

На брифинг вчера – втори след края на изборния ден в неделя, от управляващата формация отчетоха, че на национално ниво цифрите показвали устойчивост спрямо предния местен вот през 2015 г. Тогава формацията е спечелила 130 кметове на общини, а сега – 140.

В 163 общински съвети партията била първа политическа сила и имала с 80 съветници в повече спрямо предния местен вот. В същото време обаче бележи загуба в 5 областни града, в които досега имаше кметове, като в неделя през нощта премиерът и лидер на формацията Бойко Борисов даде да се разбере, че ще има оздравителни мерки заради тези резултати.

Същото стана ясно и на вчерашния брифинг, като вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев заяви: „Там, където резултатите не са каквито сме очаквали, ще бъдат взети мерки. За тези резултати някой носи отговорност – или не са поддържали адекватна връзка с гражданите, или не са свършили достатъчно. При всички случаи мерки ще има“.

Какви точно ще са те се очаква да стане ясно в четвъртък, когато Борисов събира на национално съвещание кметовете и общинските ръководители на партията, за да направят анализ на резултатите от вота.

Налице са вече и първите оставки след загубите

Досегашният кмет на Благоевград Атанас Камбитов обяви, че се отказва от мястото си на общински съветник, но остава партиен член. „Страшно съм изненадан от резултата, още не мога да разбера къде съм сгрешил и защо благоевградчани ме наказаха“, заяви той в неделя вечерта.

Камбитов бе един от поименно посочените от Борисов на брифинга му в изборната нощ, като лидерът на управляващата партия даде да се разбере, че огромен принос за загубата на доскорошния кмет има клип, на който се вижда как друса ръченица с банкнота, залепена на челото му.

Досегашният кмет на Сандански Кирил Котев, който загуби балотажа срещу опонента си от ВМРО Атанас Стоянов, също обяви, че се оттегля от местната власт и няма да се възползва от възможността да остане в нея като общински съветник.

„Получих ценни уроци през последната година и мога да кажа, че съм взел своето решение – напускам постовете, които заемам в ГЕРБ и ще депозирам своята оставка като общински съветник.

Това е лично решение, без емоция“, написа в профила си във Фейсбук той. Оставки се очакват и заради резулатите в Русе и Видин.

Междувременно от БСП, които за първи път от 4 години отново имат свои кметове в областни градове, не скриха задоволството си.

Лидерът на Столетницата Корнелия Нинова отчете, че БСП е удвоила градоначалниците си, като заяви, че са спечелили общо 61 кметски позиции. В същото време посочи, че обмисляли да искат касиране на вота в Шумен, където кандидатът им загуби със 77 гласа.

Че са увеличили влиянието си в местната власт още в неделя отчетоха и от ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ посочи, че докато през 2015 г. са спечелили общо 39 кметове на общини, сега вземат 47 кметства.