След изборите темата за създаването на единна разузнавателна служба отново ще бъде повдигната, каза днес пред журналисти във Варна генерал Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Според него има голяма вероятност обединението на военното и цивилното разузнаване да се случи. По думите му заради предстоящите местни избори са възникнали проблеми, но те могат да бъдат преодолени. През тази седмица внесохме два законопроекта, които касаят начина на управление на сектор „Сигурност“, но задържах този за единната разузнавателна служба по тактически причини, каза Атанасов.

Той уточни, че идеята е страната ни да приложи германския модел.

По думите му в тази страна има единна разузнавателна служба и тя е много ефективна. България от години има единна контраразузнавателна служба – ДАНС, по същия начин трябва да стане и с разузнавателните служби, допълни Атанасов.

И подчерта, че те трябва да запазят вътрешна автономия, защото имат различни задачи. Добре е информацията да се събира на едно място и да се анализира, а управлението на държавата да я получава подредена, а не двете служби да очакват, че премиерът ще играе ролята на анализатор, бе позицията на Атанасов, предаде БТА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук