Фокусът за справяне с мръсния въздух трябва да е насочен към транспорта и битовото отопление. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ .

Министърът заяви, че основният замърсител е битовото отопление, на второ място транспорта и едва на трето място с малък процент – промишленото замърсяване.

„Ние успяхме да осигурим около 500 млн. лв. за българските общини, които да кандидатстват за електрифициране на градския транспорт. Един от проблемите потенциалните в Европа са азотните окиси. Автобусите, които са на газ, генерират азотни окиси“, каза той и посочи, че електротранспортът не го създава.

Той посочи, че това, което е направено и е било сериозен пробив в екологично законодателство, са променени стимулите и санкциите към местната власт.

„Не те да изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат. Т.е. за пръв път фокусът е насочен към постигане на резултат. Това нещо влезе в сила през 2019 г. и при всички положения ще бъде ясен стимул към местната власт“, допълни още Нено Димов.

Много е ранен етапът за цените на самолетните билети във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията, каза той във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията.

„Това по принцип много на ранен етап е. Тук се повдига много сериозен въпрос и в ЕС не трябва да има теми табу. Това е въпрос в общия контекст на мобилността.

Българското правителство в мое лице предложи да бъде направен специален фонд за електрификация на транспорта в Европа. Това е пореден разговор в посока чистата мобилност, тук тепърва ще предстои да се правят анализи и да се взимат решения“, каза още Димов.

Според него този проблем има няколко аспекта: икономически, екологичен и социален. „България се присъедини към повдигането на дебат. Този дебат трябва да се проведе, този анализ трябва да се случи.

Когато той се случи и видим не само единият елемент, ЕК ще вземе решение дали изобщо да стартира такъв процес и като го стартира всяка държава членка ще може да вземе отношение по него“, допълни още Димов.

Във връзка си изборите тази година, министърът посочи, че безспорно на двата вота победителят е ГЕРБ.

„Безспорно управляващата коалиция се представи много добре. На местните избори ВМРО удвои общинските си съветници от 120 на 240. От около 30 кмета, над 60 в момента. За ГЕРБ всички знаем много сериозната подкрепа, която се получи.

Вторият извод той се видя най-ясно в София, че старите комунисти направиха коалиция с новите комунисти. Под комунизъм имам предвид начин на мислене“, заяви още министърът.