Направихме много ясен график за мерки срещу замърсяването на въздуха заедно с колегите от Европейската комисия, който изпълняваме. Първият етап от този график завършва в края на тази година и България е изпълнила всичко в срок. В момента изобщо не стои въпросът за имуществени санкции, а това, че България изпълнява ангажиментите си, каза в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Предстоят преговорите за следващите срокове и следващите мерки, добави той.

По думите на Нено Димов средствата за чистота на въздуха у нас са се увеличи седемкратно, откакто той е министър.

Рим, Милано, Неапол и Париж например са по-мръсни от София, заяви Димов.

Той посочи, че според него трябва да се отнемат лицензите на технически пунктове, които допускат до движение коли, които замърсяват драстично въздуха. Основният проблем с колите е, че трябва да имаме съзнанието, коментира министърът.

Нено Димов отбеляза, че има ТЕЦ-ове, на които е разрешено да горят биомаса, и такива, на които не е разрешено. В ТЕЦ "Брикел" установихме, че неразрешено се гори биомаса. Затова наложихме административна принудителна мярка за спиране на мощности. Трябва да изградим такава система, която да наблюдава горенето, включително и в малките часове, подчерта министърът на околната среда и водите.