Трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът. Това министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България. „Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително“, коментира Димов коментира решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“. Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година, допълни Димов.

Той отбеляза, че този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото. Той подчерта, че България има възможности за ски туризъм. „Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира пак казвам тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове - те всъщност обхващат може би най-големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда - не може да има развитие“, заяви Димов.

Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение подобно развитие засега е невъзможно, изтъкна той. Нено Димов заяви, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки. Нашите сънародници твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за замърсяването на водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината „Караманица“.

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина „Злогош“ край Кюстендил. Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг „Смокиня“ няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него.

Нено Димов определи разрушаването на дюните като „безобразие“ и изрази надежда да има наказания. Собствеността е не само привилегия, но и отговорност, допълни той. Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.