Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански смята да се кандидатира за управител на Българската народна банка (БНБ) – това се коментира оживено в кулоарите на парламента, пише flagman.bg. 

Мандатът на гуверньора на институцията Димитър Радев изтече миналия месец.

Каримански тази седмица пък оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Изненадващо за първото заседание вчера той предложил да се вкара точка за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ.

В същото време 46-ото Народно събрание най-вероятно ще се разпадне до дни заради липсата на мнозинство за управление, което да избере Министерски съвет.

От самата ИТН категорично отказват да водят преговори за правителство с третия мандат, тикайки държавата към нови предсрочни избори. Решението обяви лидерът на партията Слави Трифонов. След това той потвърди, че няма как да си промени мнението. 

При тази ситуация председателят на бюджетната комисия инициира процедура за избор на управител на БНБ, в която да участва самият той, възмути се депутат от „БСП за България“.

Че Любомир Каримански има намерения да се кандидатира за гуверньор на ключовата институция потвърди и източник от ИТН.

Днес пред репортери в парламента коментар по темата направи Татяна Дончева от ИБГНИ. Тя разкритикува ИТН, че искат три седмици за актуализацията на бюджета, законопроектът за която била само три страници.

„В същото време много се разбързали да избират управител на БНБ и това трябвало да стане в супер спешен порядък. Що?

Защото има парламент с висока обществена репутация? Защото можем да постигнем съгласие за някой авторитетен банкер, който е авторитетен за българските граждани, а не за някаква тясна общност на мнозинството? Аз нямам обяснение“, заяви Дончева.

Неофициално се коментира, че сред кандидатите за управител на БНБ може да е отново Димитър Радев. Длъжността няма ограничения в мандатите.

Говори се и за Калин Христов – в момента подуправител на институцията.

За да стартира официално процедурата за избор на гуверньор, тя трябва да бъде гласувана и в пленарна зала, което обаче съвсем не изглежда сигурно.

Ето и коментара на Любомир Каримански:

"Засега си остава в рамките на спекулациите, докато това не стане факт", каза той.

"Аз принципно нищо не изключвам в този свят. Всичко е възможно. Нали виждате, нямаше да има бежанци, сега има бежанска вълна. Всичко е възможно", добави той.

"Бил съм повече от 18 години с доц. Стоян Александров в УНСС. Не се срамувам от това, даже смея да кажа, че доц. Стоян Александров е уважаван, поне от мен, Бог да го прости, защото вече не е между живите.

И той като председател тогава на Надзорния съвет на „Демирбанк“ още, защото има разлика между собствениците по това време и след това, когато Фуат Гювен купува банката, - тогава ме покани да бъда негов съветник в банката.

И съм бил една единствена година. За съжаление, всички тиражират една абсолютно невярна информация, че аз съм бил в ръководството четири години и т.н. Нищо подобно. Аз съм бил от юни 2006 г. до ноември 2007 г. - това може да се покаже и докаже", каза той.

Каримански призна, че не вижда конфликт на интереси в това депутат и шеф на бюджетна комисия да е кандидат за управител на БНБ,

"Това дали изглежда или не изглежда добре... какво значи не изглежда?! Вие искате човек, който, примерно, има някакви качества, да не се кандидатира за нещо.

Тогава, ако има конфликт на интереси, всеки е готов да заяви конфликт на интереси и той да не участва в тази процедура, ако той е председател или не е председател.

Т.е. аз, ако съм председател и участвам, хипотетично казано, аз няма да председателствам комисията. Точно по тази точка няма да председателствам комисията, разбира се. Това е съвсем различно нещо. Но това е чиста хипотеза и спекулация в момента", завърши той.