55 са партиите, заличени от българския юридически мир за последните малко над 5 години. Това е бройката на формациите, които са били прекратени по искане на Софийската градска прокуратура или са се саморазпуснали за периода от 1 януари 2015 г. досега. Това показва справка на Софийския градски съд (СГС), цитирана от „Монитор“.

Именно в СГС се води регистърът на политическите формации. В същото време новите формации, регистрирали се същия период от време са 21. Така в момента в правния мир на страната има общо 131 партии, което е с две трети по-малко от броя на формациите през 2005 например, когато беше приет Законът за политическите партии.

Тогава партиите, съществуващи в правния мир, бяха над 340. Според закона, дейността на политическите формации се прекратява при общо 5 хипотези. Първата е решение за сливане или вливане в друга партия, втората – за разделяне на две и повече формации, а третата – за саморазпускане съгласно устава им.

Отделно партия се заличава, когато има влязло в сила решение на КС, с което е обявена за противоконституционна или с решение за разпускане, взето от Софийския градски съд.

Искът за това пък се подава от Софийската градска прокуратура, а самото решение се взема в случай, че съответната формация с дейността си нарушава системно изискванията на закона, дейността й противоречи на Конституцията или повече от 5 години не е участвала в избори за народни представители, президент, евродепутати или местен вот.

Отделно до разпускане може да се стигне, ако две последователни години съответната формация не е подавала годишните си финансови отчети пред Сметната палата или не е провеждала повече от два последователни пъти предвидените в устава си заседания на върховния си партиен орган.

От справката не става категорично ясно по кои точно причини са закрити въпросните 55 формации за последните малко над 5 години, но основно това е ставало заради неизпълнение на законовите разпоредби по петата хипотеза, дадена от нормативния акт за политическите партии – решение на СГС по искане на прокуратурата.

Любопитното е, че за последните два месеца Софийската градска прокуратура поиска закриването на още две формации, но един и същи съдия от СГС отказа да уважи искането. От СГП настояваха да бъде заличена регистрацията на организатора на т.нар. Луковмарш – БНС-Еделвайс с мотива, че формацията системно нарушава с дейността си четири от конституционните разпоредби.

Пак от СГП внесоха иск за заличаване и на партия „Възраждане“ с мотива, че при проверка, направена след постъпил сигнал, са установени множество нарушения, свързани с регистрацията на формацията.

Декларирирани са неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани на учредителното събрание на партията, като 86 лица са били вписани за учредители, въпреки че дори не са били на територията на страната по това време. Отделно 108 души са казали, че представените подписи не са техни, установени са и няколко починали лица.

Още преди дни от СГП внесоха протест в Софийския апелативен съд срещу отказа на СГС да заличи БНТ-Еделвайс, а вчера обявиха, че депозирали въззивна жалба и срещу отказа за заличаване на „Възраждане“. „Прокуратурата счита, че прогласеното от съда решение е неправилно и незаконосъобразно.

Не са съобразени всички събрани доказателства, относими към конкретния казус. Значителна част от тях са станали известни след регистрацията на партията през 2015 г. от получени сигнали и извършени проверки. Не са взети предвид обясненията, дадени от лица, за които има попълнени декларации за участие, но са заявили, че не са присъствали на учредително събрание на въпросната политическа партия, проведено през август 2014 г. в гр. Плиска.

Освен това, не са отчетени обясненията на лица, заявили, че не са подписвали декларация за индивидуално членство по чл. 11 от Закона за политическите партии, но са посочени в списъците на членовете-управители“, посочиха от държавното обвинение.