45-то НС си отива безславно, без да е изпълнило нито една от заявките към обществото. В рамките на този парламент бе променен Изборният кодекс, като целта е да се даде властта в ръцете на президента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

"Ние сме единствените, които предложиха състав на МС. Опитахме се да водим диалог, но ни беше отказано. Проблемите в ежедневието на българите стоят, но те за съжаление не бяха в дневния ред на депутатите. Ние не воюваме с никого. Защо да воюваме с Румен Радев, след като сме представители на различните власти?", коментира тя.

Атанасова заяви, че не се плашат от ревизия на управлението. „Преживели сме го и преди по време на предишното служебно правителство. Очаквам да се изнасят документи от кабинетите на министрите“, разкри тя.

"Видя се, че ГЕРБ е първа политическа сила. Без ГЕРБ не може да се състави правителство.  Очаквам пак да има кална и мръсна кампания. Очаквам да се размахват документи. Някой да си търси алиби зад комисия, която нито има време, нито ѝ е мястото, нито е адекватна с ежедневието на хората.

Не знам, защо президентът ни призовава да актуализираме бюджета, след като една година ни призовава да се махнем от управлението, защото сме били вредни. Протестните партии не изкараха повече от 8 дни. МС е отговорен към обществото и държавата, затова продължаваме със социалните програми", обобщи Атанасова.

Тя коментира и промените в изборното законодателство. „Притесняват ни няколко неща – това е тотално неадекватно изборно законодателство, написано за една нощ. Без да се води публичен дебат, без да се търси коректност на нормите. Той съдържа редица противоречия. Трябва да бъдат осигурени машини за изборните секции с над 300 избиратели.

Никой, обаче не казва как ще стане това и как тези машини ще бъдат доставени в чужбина. Ако това не се случи секциите ще бъдат снабдени с бюлетини, въпреки, че законът не го позволява. Кой ще охранява машините, кой ще ги доставя, кой ще ги обезпечи технически?, питат се от ГЕРБ.

По думите ѝ текстовете са противоконституционни. "Новите варвари, газещи правилата, вкараха не само ЦИК, но и българските граждани. Може би президентът е съгласен с това, след като обнародва промените. Президентът е избран при изборни правила по времето на ГЕРБ. Ще се съобразим с вота. Всички искаме да се проведат честни избори, които не зависят от един софтуер", опасява се председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ е една от малкото политически партии, които имаше готов план за управление на България. Морето ще остане за догодипа, по-важни са избирателите ни, сподели Десислава Атанасова.