Битката за правова и демократична държава е постоянно усилие. Задачата ни е да направим промени във фундамента, в начина, по който работи съдебната власт. Това каза в интервю за "Панорама" Никола Минчев от ПП-ДБ. 

Според него, не се наблюдава отстъпление от основната цел - реформа в съдебната власт, гарантиране на независимостта на съда и отчетност на прокуратурата.

"С нито една предложена промяна не сме се опитвали да спечелим нещо за себе си. Това са теми, които са готови за обсъждане. Представихме идеята за националния празник, вярвайки, че 24-ти май е обединителна дата в българското общество.

В рамките на дискусията се видя, че това няма достатъчно подкрепа, за да бъде прието окончателно. Това никога не е бил фокусът на конституционните промени, макар че прикова внимание", коментира още Минчев.

Той обясни, че промените в Конституцията трябва постепенно да дадат резултат и правосъдието да се усети по-близо до гражданите: да е навременно и справедливо. "Качествената уредба никога не може да е усилие напразно", категоричен бе той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук