Виждаме хора, които напускат домовете си, принудени са. И това, което също виждам, са възрастни хора, които не искат да напуснат домовете си, не може да не развълнува човек. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Никола Минчев по повод войната в Украйна в ефира на Нова телевизия.

По думите му България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна.

„Дори бюджетът, който беше гласуван, има заделен ресурс, който да се предостави на изпълнителната власт за тази цел“, уточни той.

По тъмна доба НС взе ключово финансово решение, свързано с Украйна БЛИЦ TV

България няма да бъде страна, която изоставя Украйна, или която не действа със своите съюзници. Няма да правим някаква по-балансирана политика. България е със Запада, а той е солидарен с Украйна“, каза още той.

Минчев коментира и разнопосочното мнение с министъра на отбраната Стефан Янев.

„Общата политика на правителството се определя от премиера, а той каза, че това е война. Министърът на отбраната използва по-умерени термини. Аз смятам, че това не е правилно.

Виждаме една инвазия в Украйна. За мен това е война и не мисля, че може да бъде окачествено по друг начин“, заяви Минчев.

По думите му имало е искане от Демократична България за оставката на министъра на отбраната.

„Действително Демократична България заговори за оставката на Стефан Янев. Аз като част от Народното събрание мога да кажа, че оставката не е на дневен ред при нас. Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да разгледа на Министерски съвет“, заяви той и допълни, че „неговото виждане е, че това е война, но ситуацията не е коментирана в парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

По думите му управляващата коалиция не се клати.

„Нормално е да има различни виждания в коалицията, особено като е от 4 партии. Не смятам, че това ще разклати коалицията. В последните месеци ни задават такива въпроси. Коалицията е стабилна“, уточни той.

По повод декларацията на парламента за ситуацията в Украйна, той обясни: „Колегите от БСП се въздържаха от един конкретен текст в декларацията. Но тя бе подкрепена от значително мнозинство. Не мисля, че показва тежки пробойни в коалицията“.

По думите му няма риск от военни действия за България. „Риск е, че сме енергийно зависими. Евентуално затрудняване в доставките на газ.

Работи се по непрекъснатост на доставките на газ. Ние имаме запаси и от газ и петрол. Това ще ни даде време да намерим алтернативата. Можем да намерим друг източник, евентуално да спрем износа на ток, в рамките на европейската солидарност“, предположи шефът на парламента.

„Този бюджет е подготвян преди да избухне войната. Дори второто му четене е преди Русия да навлезе. В бюджета има достатъчно буфери, които да позволят на правителството да се справи със ситуацията“, смята Минчев.

По тъмна доба Петков отиде в НС и обяви голяма новина БЛИЦ TV

Що се отнася до ситуацията с българите в Украйна, той посочи, че за момента няма данни за пострадали.

„За момента хубавото е, че нямаме данни за пострадали българи. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация“, припомни той.

Минчев коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. „България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне. Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО“, завърши той.

Никола Минчев обяви още, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носел позитивни емоции, ако застана пред него, обясни той. Даде обаче да се разбере, че не вижда в спешен порядък да се реализира инициативата за премахването, подета от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

В социалните мрежи се появиха призиви за отказ да се чества годишнината от Освобождението и да се отдава почит на руската армия освободителка, докато тя превзема Украйна. Вървят и призиви България да промени националния си празник и вместо 3 март, за такъв да бъде обявен например 24 май. Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той.

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините, изрази мнение Минчев.