Кандидатът на Възраждане за кмет на Столична община – Николай Дренчев, коментира потвърдената от Върховния административен съд (ВАС) глоба в размер на 1.7 млн. лева, наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на Столична община за това, че е провела обществена поръчка, която не е по правилата и е дискриминирала участници.

От решението на съда, става ясно, че властта е дала десетки милиони на близки фирми, за да ремонтират 26 училища и детски градини.

„Tова е пълно безобразие! От години сме свидетели на една абсолютно нагла и безобразна корупция в Столична община, и когато това вече е потвърдено от най-висшата съдебна инстанция в България, какъв е резултатът!?

Вместо обвинения и процеси срещу виновните лица, същите ги издигат за кметове на София.

Интересно ми е, какво ще предприеме сега прокуратурата. Ще бъде ли повдигнато обвинение на Фандъкова и отговорните лица от нейния екип, или всичко отново ще бъде заметено под килима. Кой ще плаща сега тази глоба, пак софиянци ли!? Аз лично предлагам да я плати Фандъкова.

От собствения й джоб. Обаче, след като я оковат в белезници и я разкарват няколко часа из центъра на София, както Десислава Иванчева. Мисля че това е правилното решение, не смятате ли? Защо софиянци, да плащат за корупцията в Столична община, те за какво са виновни?

Значи, веднъж са ги ощетили, заради нагласените обществени поръчки, а след това да плащат и глобите заради тях. Това не може повече да продължава!” – бе коментарът на Николай Дренчев.

От Възраждане заявиха, че след изборите очакват още осъдителни решения, по които трябва да се произнесе Софийският административен съд, във връзка с жалби на Столичната община за други санкции, наложени от МРРБ, като например за подбора на фирми изпълнители за ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Св. Александър Невски".

От партията на Костадинов казаха още, че в конкретния случай, загубата за софиянци не е само въпросните близо 2 милиона лева от глобата на МРРБ, а много по-голяма, тъй като обществената поръчка, за която е наложена глобата е позволила класирането на фирми, които буквално са прахосали евросредствата за въпросния ремонт, с изключително некачествената си работа.

Според Дренчев и неговия щаб, ремонтираните 26 училища и детски градини, след 1-2 години ще се нуждаят от нов ремонт, който обаче този път няма да бъде платен с евросредства, а с пари от общинския бюджет, което ще ощети хазната на София с още поне няколко десетки милиона лева.

Според тях, намесата на прокуратурата в този случай е крайно наложително, а Фандъкова и нейният екип е крайно време да се озоват на подсъдимата скамейка.