"Приоритетите ни са здравеопазването и образованието - ние поставихме като наша основна цел Пловдив да бъде град на здрави и образовани хора". Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив от "БСП за България" Николай Радев пред БНТ.

Той подчерта, че Пловдив е град със силни университети и училища, град, който има традиции в образованието още от Възраждането. Математикът обаче констатира, че през последните години в сферата на професионалното образование бизнесът има големи изисквания към българските училища.

"Моето виждане е – общината да подпомага организацията на дейностите по формирането на такива професии, които отговарят на съвремието в България.

Въвеждането на нови технологии в учебния процес ще подобри подготовката на учениците, а по-високата квалификация означава на свой ред и по-високи работни заплати", смята Радев. "Имаме училища, които са с традиция в подготвянето на кадрите.

В Пловдив има бизнес - въпросът е как се отнася общината към бизнесът", каза още той и коментира, че в момента управата на града го е „хванала за гушата” с високи данъци. Радев допълни, че примката на бизнеса трябва да бъде махната, за да може той да се развива спокойно. 

Кандидатът за кмет на Пловдив от левицата припомни, че градът е на седмо място в България по заплати. По думите му диспропорцията се появява именно от това, че част от бизнеса, който идва, търси евтина работна ръка. По-високи заплати и по-добри условия за труд – това е приоритет в политиката на БСП, а управлението на общината има съществена роля в процеса, стана ясно от думите на кандидат-кмета с №56. 
 
"Именно при ГЕРБ за първи път беше затворена общинска болница, дарена от благодетеля Димитър Кудоглу, припомни Радев драмата с Белодробна болница и гарантира: Първа точка в нашата програма е запазването на общинските болници. Те са необходими точно със своя голям социален ефект, така че без тях една голяма община като Пловдив не може да съществува", обърна внимание Радев. 
 
Кандидатът за кмет на БСП нарече Транспортния проект в града "пълен провал".

"Ние ще търсим пълна отговорност от кмета Иван Тотев и преди него, при подписването на договора. Още тогава се е знаело, че проектът няма да се случи. Смятаме обаче, че поне частично трябва да заработи, тъй като огромните задръствания водят до замърсяването на въздуха и влошаване на здравето на хората - затова ще бъде наш важен приоритет", продължи той. 

Според Радев титлата „Европейска столица на културата” не даде очаквания ефект и не донесе на Пловдив славата, която заслужава. Той разкритикува управляващите за  изхарчените милиони по откриващото събитие и културните прояви, които по думите му, разочароваха пловдивчани.

„Хубавото е, че сме задължени да развиваме инициатива и през следващата година”, отбеляза Радев, визирайки възможността, че  новата местна власт ще има шанс да свърши полезното за културата. Районни културни центрове и възстановени сградите със сценични пространства са част от мерките в тази посока. 

„ГЕРБ са нашият опонент в града”, категоричен беше Николай Радев. Той подчерта, че сблъсъкът е по оста ляво-дясно, а всички останали претенденти в Пловдив са резервни на партията на Борисов. „Три години съветниците им гласуват с ГЕРБ, а в последната - стават опозиция”, описа поведението на опонентите си в Пловдив. 

"С №56 БСП предлага промяната в града. Не се различаваме по това как ще сменяме крушките, а по отношението към хората", каза в заключение Николай Радев.