Красимир Вълчев, министър на образованието, проф. дтн Николай Вълканов, председател на БМГК, зам.-председател на КРИБ и проф. д-р инж. Любен Тотев, председател на Съвета на Ректорите на висшите училища в Република България в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заявиха позиции по следните теми:

Кампанията за дуалното и професионалното образование

Беновска посрещна в студиото проф. Вълканов и проф. Тотев, а министър Вълчев се включи в ефир чрез телефонна връзка. Министърът на образованието поздрави за 24-ти май преподавателите, учените и културните дейци, както и всички останали.

“Инициирахме кампания за дуалното и професионалното образование, защото това е важно не само за българската икономика, а и за образованието и реализацията на младите. Проф. Вълканов и проф. Тотев ще разкажат след малко за своята персонална роля, Вие какво ще кажете - как се развива този процес?” водещата отправи въпроса си към министър Вълчев.

Вълчев отговори, че дуалното образование се разширява всяка година, увеличава се броят на паралелките, двойно се увеличават учениците от старта на кампанията през 2016 година. “За трета поредна година правим сериозна крача и към разширяване на прием въобще в професионални паралелки. Тази година за пръв път ще достигнем 60% от общия прием в 8 клас в професионални паралелки.

В това число - увеличаваме дела и на техническото професионално образование - профилите свързани с математика, техника, природни науки. Факт е, че имаме недостиг на специалисти в доста сфери, но като че ли най-болезненият недостиг е на технически специалисти с професионално и висше инженерно образование” каза Вълчев.

Предоставят се допълнителни стипендии за учениците в специалностите с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, гласувани са и стипендии за дуалната форма на обучение. Министърът обясни, че се преструктурира и приемът в системата на висшето образование, предоставят се втори стипендии на студентите в приоритетните направления, а тази година, ако първите 10 % по образователни резултати от ДЗИ се включат в педагогическо и инженерно професионално образование, ще получават още една стипендия.

Минно-геоложката камара и дуланото и профсесионалното образование

“Бих искала да чуя мнението на проф. Вълканов за дуалното и професионалното образование, личния принос на Минно-геоложката камара и лично Вие като председател на “Минстрой Холдинг” каза Беновска.

Проф. Вълканов отбеляза, че е минала около година, откакто са се събрали всички министри, бизнесът и Беновска като инициатор и всичко, което са си пожелали тогава, е изпълнено. “Защо? Защото е нужно да има законодателна инициатива и законодателство в тази посока, което вече ние го имаме и сме щастливи, че можем да работим по този начин. Минно-геоложката камара и фирмите в нея като пионери още 2014 година работим по дуалното обучение. Иска много инвестиции - ние сме инвестирали над 1 милион евро в дуално обучение за 4-5 години.

Първо трябва да се изгради базата, ремонт на училища, кабинети, закупуване на техника. Трябва да се инвестира в самите деца. Те много се радват, когато станат стипендианти, когато им се осигури безплатен обяд или транспорт, когато идват на стажантски програми в предприятията, в които един ден ще работят.

През учебната 2019/2020 година във фирми на Минно-геоложката камара се обучават 310 деца. В Мадан, в Панагюрище, в Пирдоп, в Стара Загора... това са водещите предприятия” разказа Вълканов. Председателят на БМГК каза, че министър Вълчев винаги е откликвал на искания за срещи или за решаване на проблеми в тази насока, и го поздрави на празника, както и всички ученици, студенти, преподаватели и научни работници.

Продължение на кампанията

“Преди една седмица ни с Вас се уговорихме да продължим тази кампания, която стартирахме. Кога ще го направим? Очаквам инициативата от Вашето министерство, но нещо има забавяне, защото искаме да синхронизираме Вашите планове с плановете на хората от кампанията” обърна се Беновска към министъра на образованието.

Вълчев заяви, че не би трябвало да има забавяне и още следващата седмица ще го направят. Беновска подчерта, че срокът за подаване на документи за този вид образование е 15-ти юни, а и е важно освен учениците - да бъдат спечелени и техните родители. Министърът потвърди и каза, че голяма част от решенията след 7 клас за кариерно ориентиране и продължаване на образованието се вземат с помощта на родителите. Вълчев съобщи, че откриват две нови училища във Варна и в Стара Загора по информационни технология, както и в Бургас. “Най-добрите ученици отиват в тези паралелки, в тези специалности” подчерта министър Вълчев.

ВУЗ-овете и министерството на образованието

Проф. Тотев честити празника на всички и заяви, че с министър Вълчев имат отлична координация в областта на висшето образование и призова това да продължи и в бъдеще. Вълчев каза, че в последните години висшите училища и министерството работят в една посока за съгласуване на най-важните решения.

“Минава периода на изпълнение на стратегията 2014-2020 година, която предвиждаше няколко политики, които ние реализирахме заедно с ВУЗ - профилна оптимизация, насърчаване на професионалните направления, преструктуриране на приема, диференциране на финансирането. Сега готвим нова стратегия.

Най-важните промени бяха направени в закона за висшето образование и се предвижда държавата и висшите училища да бъдат партньори в стратегическото управление чрез формулиране заедно на стратегически цели и задачи, които да бъдат част от ангажиментите на ректорите. Говорим си на един език с ректорите - заедно гледаме в бъдещето. Трябва всички заедно да работим” каза Вълчев.

 Беновска благодари на министъра на образованието за участието в предаването и подчерта, че очаква следващата седмица министерството да подаде своя план, за да продължи да се развива кампанията за дуалното и професионалното образование.

Проф. Вълканов в отговор на министъра заяви, че са планирали за следващата учебна година да имат нови 370 ученици в 20 паралелки и пандемията не пречи на планирането. Вълчев подчерта, че системата образованието и бизнесът работят заедно през последните години и се предлага професионално и дуално образование.

“Тук говорим за търсенето от страна на студентите и техните родители. Дуалното образование последните десетилетия загуби репутация, но последните години започна да се възвръща и това е добрата новина” подчерта министърът на образованието. Беновска подчерта, че идеята е да се продължи кампанията, защото много хора активно участват и са мотивирани - част от тях са министърът на икономиката Караниколов, тогавашният социален министър Бисер Петков, Мария Габриел, Томислав Дончев, кметовете на София, Бургас, Варна, Пловдив, председателят на комисията по образованието, Митрополит Антоний, председателят на парламента, както и проф. Вълканов, проф. Тотев и министър Вълчев. “Най-важното е да кажем силно и учениците да чуят, че си струва да се получи професионално образование” завърши Вълчев.

Коронавирусът и бизнесът; Олигарсите - Божков и Василев; Борисов, правителството и бизнесът

“Проф. Вълканов, как в тази среда, в която казахте, че коронавирусът не би трябвало да е пречка - икономиката, културата, образованието, политиката, производството да работят, както трябва и изведнъж се прокрадват най-различни събития, които сякаш се мъчат да преобърнат един план за развитие пред България? Божков - хазартът, акциите на ФК “Левски”, протести срещу правителството и ще спра дотук” попита Беновска.

Вълканов коментира, че навсякъде се случват такива неща - едни протестират за повече свобода, други за повече ограничения и това не трябва да плаши никого. Председателят на БМГК заяви, че не са спрели и за 1 ден работа през тези 2 месеца, нямат и съкратени работници. “60/40 беше много добра мярка за туризма, за ресторантьорство, за хотелиерство, тъй като те спряха да работят. Аз също имам хотели, които спряха да работят и аз съм се възползвал от мярката. За мен тя е добра - запазихме си хората” каза Вълканов.

Беновска попита бизнесмена защо изведнъж си отворихме очите, за да видим, че Васил Божков не си е плащал данъците, че КТБ на Цветан Василев е била порочно зачената и порочно работеща, след като толкова правителства и политически фигури са се сменили около двамата олигарси.

Вълканов смята, че това са нормални неща и се случват във всяка държава и в света, но важното е да върви бизнесът, икономиката и хората да получават заплати, а това не става с протести.

“Вие харесвате ли работата на правителството на Борисов?” попита Беновска, а проф. Вълканов отговори, че бизнесът се чувства добре, когато има стабилно законодателство, когато не се сменят данъците, данъчната ставка, когато има добра банкова система, когато може да се получи кредит и финансиране.

“Големият бизнес се прави с кредити от банки. България има добро законодателство, има добра банкова система, може би, една от добрите в Европа и когато си добра фигура, работиш на светло и имаш добър баланс и отчет - отиваш и си получаваш пари за финансиране” каза Вълканов.

Мините в Мадан; ДПС; Бизнес на светло

Водещата помоли председателя на БМГК да припомни кога му се е наложило да спаси мините в Мадан. Вълканов отбеляза, че с премиера Борисов са били там през 2012 година, март месец и са спасили Мадан. “Еволюирал ли е Борисов от 2012 година, когато Вие трябваше със собствени пари да поемете този бизнес, за да не рухне?” попита Беновска, а Вълканов отговори положително и смята, че Борисов си изпълнява добре задълженията, но не му е лесно. “За мен е важно като човек, занимаващ се с голям бизнес, отговарящ за бизнеса на доста хора в камарата и в КРИБ, да имаме стабилно законодателство” подчерта бизнесменът.

На въпроса на водещата дали премиерът има партньори, Вълканов отговори, че ЕС и балканските страни са негови партньори, а в България това са Патриотите. “ДПС последователно като политиката на Ахмед Доган се заяви навреме и на място като един партньор” каза Беновска.

“ДПС са били винаги коректив на властта, винаги са подхождали отговорно и когато е имало важни теми - те са подкрепяли правителството на Борисов по линия на ЕС, на НАТО, на важни законодателни инициативи - защо не? Това е мисленето на една политическа партия за развитието на държавата като цяло” подчерта Вълканов.

“Вас страх ли Ви е, че могат сега и Вас изведнъж като Божков да кажат - а, ние с него бяхме много години окей и сега изведнъж открихме, че нещо не прави, както трябва?” попита Беновска.

Бизнесменът отговори, че не го е страх, защото в годините е правил всичко, както трябва - плащал си е редовно данъците, плащал е осигуровки, високи заплати и го казва открито, защото го слушат 4000 работници в “Минстрой Холдинг”, който на всяко 25 число си получават заплатите, с пълни осигуровки.

“Държавата няма друг бизнес освен данъци и акцизи. Когато много фирми плащат редовно данъци, плащат акцизите си - тогава има силна държава” подчерта Вълканов.
Минно-геоложкият отрасъл и университетът

“Проф. Тотев, доскоро бяхте ректор на Минно-геоложкия университет. За съжаление, правилата на играта са такива, че трябва да дойде друг, но БМГК е Ваш силен партньор. Кажете как работите с проф. Вълканов” призова Беновска. Тотев коментира, че работят заедно в камарата, в университета и в “Минстрой Холдинг”.

“Проф. Вълканов е председател на нашето настоятелство, много е помагал, помага и на университета. Това е било винаги. Това го правят и другите членове на настоятелството, проф.Цоло Вутов, проф.Цоцорков, “Дънди Прешъс”, “Евро Алианс” и да не изброявам всички. Работата между БМГК и Минно-геоложкия университет върви така, както би следвало да върви, още повече, че аз съм негов заместник-председател в БМГК” каза Тотев. “Благодарение на симбиозата на добре ръководения бизнес и добре изгражданото образование в неговия среден и висш етап ли - Вашият отрасъл - минно-геоложкият - е един от най-стабилните?” попита Беновска.

Проф. Вълканов отговори, че е много важно кои са собствениците на минните предприятия и каква им е целта - дали да го развиват и да инвестират много, или да го изпомпят. “За последните 6-7 години ние сме инвестирали над 6-7 милиарда. Въпреки че сега цените са страшно ниски, 30-40% са паднали последните месеци, ние продължаваме да работим, продължаваме да си поддържаме хората и да не ги съкращаваме” подчерта Вълканов.

“Новата норма, която ще създаде държавен горивен бизнес, как ще се отрази на минната промишленост, на самостоятелността, за която Вие се борихте при променита на закона за горивата?” попита Беновска.

Вълканов отговори, че при предишните промени в закона правителството и парламентът са чули техните условия - да имат ведомствена бензиностанция, защото машините са тежки и няма как да бъдат изкарвани, да имат възможност подизпълнителите да зареждат при тях в концесионната площ. “Смятам, че е добре да има държавни бензиностанции. Колкото повече играчи има на пазара, толкова по-добре” каза проф. Вълканов.

“Това пренареждане на картите ли е? Хайде, да вземе от Божков, хайде, да вземе от Златев. Днес Валери Симеонов подсказа, че и един друг трети монопол ще бъде рушен - това бил монополът на мобилните оператори” попита Беновска, а председателят на БМГК каза, че не е чувал за това, но създаването на държавна бензиностанция не е посягане към частния бизнес според него и по този начин ще има някаква регулация.

“Държавата не е взела на никого бизнеса, засега и не виждам да има такива намерения. България е член на ЕС, живеем в Европа, трудно е да стават чак такива работи. Това, което се случи с КТБ, не е национализация, напротив. Има много частни банки. Всички банки освен ББР са частни. В България има много чуждестранни инвеститори” подчерта Вълканов.

Така завърши разговорът между Красимир Вълчев, Николай Вълканов и Любен Тотев в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 24-ти май 2020 година.