Искаме нов тип бюджетна политика, с която да можем да направим социална политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, коментирайки идеята на социалистите за 5 % ДДС ставка на хляба, съобщава „Фокус“.

По думите й конкретната поправка във връзка с идеята за 5 % ДДС ставка на хляба ще бъде изготвена в данъчните закони. „Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет. Доста напред във времето отново обществото ще бъде изненадано с готов бюджет и ще е твърде късно за такива разговори“, заяви още Нинова.

По думите й диферинцираното ДДС върху стоки от първа необходимост – храни и бебешки стоки е изключително важен разговор и е начин да се помогне на млади и бедни хора, за да се преодолеят неравенствата в България. Нинова заяви, че БСП не желаят да провалят бюджета, нито да раздават популистки пари, а да мислят за нов тип бюджетна политика, през която може да се прави и социална политика. „Ще приемем бюджета и тази година, пак ли по същия начин. Парламентът ще приеме един бюджет, догодина министър-председателят ще раздаде милиард и опловина с постановление на МС. Едно прави парламента, друго изпълнителната власт“, допълни Нинова.

Тя покани министърът на финансите Владислав Горанов за разговора за диференцираната ставка на ДДС за хляба. „Дайте да седнем и да говорим с аргументи и да си подреждаме държавата“, допълни лидерът на БСП. Нинова разкритикува правителството на „Борисов“ 2, че е закрило националната служба по зърното и фуражите, която е следяла тези процеси.

„Ако не знаете, в момента няма нито една служба в България, която да има пълната информация колко пшеница се произвежда, какви количества се изнасят, колко тук се преработва, на какви цени се продава“, заяви Нинова.