Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

„Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. от правителство на БСП. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии.

Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии. Така е по силата на закона и на теория. В момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010“, посочи тя.

„От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева. Това означава, че останалите "свободни" средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС). Такъв спад не е имало от 2010 г.

Помним как реагира тогава правителството на ГЕРБ - национализира резерва на НЗОК, над 1,3 млрд. лева се вляха в републиканския бюджет и потънаха в незнайни харчове. Въпреки жалбата на БСП до Конституционния съд и всичките ни битки да спасим здравните вноски на хората, парите не бяха върнати в бюджета на НЗОК.

Ситуацията днес е сходна. Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибегне до парите от Сребърния фонд. Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път“, заяви тя.

„Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии.

Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно.

Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата“, допълни Нинова.

 

Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия. Сребърният фонд беше създаден през...

Публикувахте от Корнелия Нинова в Понеделник, 12 април 2021 г.