Първоначалното предложение на правителството не бе приемливо - извънредно положение без срок, както искаше Борисов, крие риск. Трябва да има срок на извънредното положение. Ние искахме един месец срок и то беше прието. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

"Второто ни искане беше там, където е записано, че Народното събрание упълномощава МС да вземе всички необходими мерки, тези мерки да бъдат ограничени съгласно чл.57, ал. 3 от Конституцията. Обратното би означавало, че суспендираме Конституцията и нарушаваме права, които са залегнали като абсолютни и изконни.

Когато се приеха тези наши две предложения, тогава подкрепихме решението за извънредно положение- иначе не бихме", добави тя. 

Инфарктен момент с Корнелия Нинова на трибуната в парламента! ВИДЕО

По думите й от БСП са настоявали за гаранции, защото срокът е много важен и след него министър-председателят ще докладва в Народното събрание какво се е случило в този период. След това народните представители ще могат да оценят и да вземат решение дали има нужда да се удължава извънредното положение.
 
"Потвърждавам думите си от преди няколко дни, че премиерът трябва да говори по-малко за сметка на специалистите и експертите. Извинявам се за езика, но тогава той каза: "Някаква гад пусна този вирус и ние никога няма да разберем кой беше това". Създава паника и оставя погрешни внушения у хората", припомни още Нинова.
 
„Разбира се, че ние оставаме опозиция. Ще видите, че тази криза ще покаже това, което 3  години правихме като опозиция – показвахме, че правителството не умее да управлява здравната система. Оставаме на тези позиции, предлагаме и алтернатива, но в историята на една държава има моменти,в които трябва да се излезе от тяснопартийното говорене.

Трябва да намерим разум, да намерим спокойствие и отговорност, всички заедно, когато народът е изложен на опасност”, категорична бе Нинова. Тя обясни, че от ПГ на „БСП за България” са се разделили в три професионални групи. По думите й едната трябва да предложи мерки в социалната сфера, а останалите две – във финансовата и икономическата.
 
„Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, това е принципна наша позиция. Ще намерим юридическата форма за това частните болници да се включат. Но те не могат да седят и наблюдават безучастно тази трагедия. Това е моралното измерение, което би трябвало да ги накара да се включват в цялата мащабна акция в здравеопазването”, смята още председателят от БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че ще се наложат много  разходи и ако са верни думите на управляващите, че има излишъци, то трябва оттам да се заделят средства: "Едно от исканията, които днес поставихме пред премиера и той прие от трибуната- да спре да харчи сам парите на народа, да влезе в парламента и да внесе актуализация на бюджета".

Нинова поясни, че Европейската комисия днес е  обявила европейско финансиране и възможност да се ползват средства от фондовете за последствията от коронавируса.

Нинова бе категорична, че трябва бързо да се уреди законодателството и то да стане възможно най-добро за лекари, сестри и пациенти : "Само преди седмица те протестираха заради ниските си заплати и се надявам управляващите най - после да са узрели за тази идея, че медиците не могат да работят с 600 лв.

Трябва да се намери начин да им се увеличат заплатите". Тя припомни, че  някои от тях вече напускат и подчерта, че 4- годишните им усилия и протести са доказали, че лекарите и медицинските сестри са били прави в исканията си.
 
Лидерът на БСП заяви, че е нужно  да се направи разумен и трезв анализ кои браншове ще бъдат най-засегнати от кризата, какви компенсации могат да се допуснат и какво законодателство им е  необходимо.

"Преди три дни от БСП изпратихме до българските работодателски организации писма с  молба за анализ кои отрасли са най-потърпевши и какво е нужно да направим, за да им помогнем. Те вече правят този анализ и очакваме техните съвети и препоръки към нас политиците", поясни тя.

Нинова сподели, че докато днес наказанията на хора, неспазващи карантина, са се увеличили на 10 хил. лв., глобата за спекуланти, които увеличават цените неправомерно и издевателстват над българските граждани е 100 лв. Тя добави, че правителството не е направило нито едно предложение да промени това наказание.

"БСП ще внесе предложение за увеличаване на наказанията и за спекулата. Усеща се спекула - засега на необходими медицинските изделия, но допускам, че в пика на кризата ще има спекула и с хранителни продукти. Презапасяването с хранителни продукти е абсолютно излишно от гледна точка на данните за възможностите на българското производство", каза още председателят на БСП.

По думите й най-сериозните и спешни мерки още не са взети. "Щях да се радвам, ако министър -председателят беше наложил мораториум за частните съдебни изпълнители за времето на извънредното положение, както и да се отложат плащанията по ипотечните кредити, отлагане на сметките за ток, парно и вода.

Трябва отсега да мислим за последствията, защото ще дойде този момент с икономическия и социален удар - хора ще останат без работа, няма да им стигат заплати и пенсии", подчерта Нинова.  
 
"Никой не говори за Държавния резерв - трети път поставям този въпрос. Трябва да се каже какви наличности има там и да се отвори резервът, ако има нужди от стоки, които нямаме", категорична бе Корнелия Нинова.