Започнаха консултациите на държавния глава Румен Радев за съставяне на правителство с представители на БСП за България, начело с Корнелия Нинова. 

"Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - решаване на проблема с корупцията, неравенствата на българските граждани,, увеличаването на доходите и т.н. Нужно ни е ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа", каза президентът Радев. 


По думите му именно от БСП зависи дали ще има правителство. 

"Не само математически. Важно е управлението да се формира върху ясни приоритети и затова приветствам желанието ви да говорите с представителите на ИТН", заяви президентът.

Според него двете партии могат да открият много пресечни точки за съставянето на правителство. 

"Задачите са много и са важни. Предсрочните избори трябва да останат на заден план като опция. Мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират и във вашата амбициозна програма", добави държавният глава. 

Той посъветва партиите да разгледат предложенията на служебния кабинет. "Нека намерим най-доброто решение за всички българи", призова Радев.


"Благодарим за поканата. България е изправена пред сериозни предизвикателства заради ковид кризата, но и заради икономическите и социални последици от нея", поде Нинова. 

По думите й страната се нуждае от актуализация на бюджета. 

"Не по-малко важен е планът за Възстановяване и устойчивост. За нас е важно да се реши проблемът със социалното неравенство и бедността", каза тя. 


"Имаме и още приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да опитаме този път да създадем кабинет с ясни приоритети, времеви хоризонт и задачи", каза Нинова. 

Според нея различното сега е, че ИТН са решили да водят диалог. "Те преосмислят позицията си, искат диалог и ни канят. Диалогът е изключително важен. Предприетата от тях първа стъпка приемаме като добър знак. Дано в събота сме на първоначални разговори, а да не са първи и последни", заяви социалистката. 

"Каквото чуем в събота като предложения, ще отнесем към НС на БСП в неделя", обеща тя.

"Отново препотвърждавам, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ако ни връчите мандат, да опитаме да съставим този път кабинет. Миналият път не го направихме, но сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса", заяви Нинова.


Според Радев проблемите, които са на дневен ред, са изключително много.

„Всички български граждани чакат да се преодолее бедността, неравенството и корупцията. Има много теми, по които партиите, които ще застанат зад едно бъдещо управление, имат отношение”, смята президентът.

Той подчерта, че очаква от БСП активно участие. „Вие сте важни не само математически, а на чисто идейна основа”, добави Радев.


„Няма да бързам с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се стигне до обединения и решения”, каза той.


БЛИЦ припомня, че първи при президента в 9 сутринта се появиха представители на ИТН. Въпреки призива на държавния глава Тошко Йорданов заяви, че ако се наложи формацията на Слави Трифонов е готова за нови избори и всичко зависи от това дали останалите партии са готови на компромиси и обединение по приоритети.

Йорданов бе категоричен, че ИТН няма да се коалира с никого, а преговорите са с цел да се види дали имат допирни точки по политики с останалите парламентарно представени партии, освен ГЕРБ.

От ГЕРБ пък се оказаха от консултациите с президента. По думите им диалогът отдавна вече не съществува, а Румен Радев е разединител. Десислава Атанасова уточни, че за ГЕРБ е чест да е опозиция в така създалата се ситуация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!