БСП скочи на АПИ заради формалния им отказ за проверка на пътищата в страната. Това стана ясно от коментар на лидера на социалистите Корнелия Нинова в НС, предаде в. Монитор

Тя припомни, че червените са внесли две искания до АПИ за проверки на пътната мрежа, а отговорът от агенцията дошъл едва след 30 дни. Според Нинова обаче той бил опит за "хвърляне на прах в очите", а в самото писмо от АПИ имало неверни твърдения.

Тя определи като абсурдно твърдението, че не може да се направи проверка на вече построен път, както и че лабораторията, която трябва да направи изследванията, трябва да се посочи от самия строител. По думите на Нинова за БСП е неприемливо и искането от страна на АПИ червените да дадат експерти, с които обсъдят и решат проблемите. 

Според соцлидерката това означавало некомптентност или опит да ги вкарат в сговор с АПИ и строителите и случаят да бъде заметен. 

Именно затова от БСП продължават да настояват независима европейска лабиратория да направи изследване на пътната настилка и то такава лаборатория, която не е оперирала в България. 

На свой ред соцдепутатът Елена Йончева, която първоначално бе един от инициаторите за проверката, обясни, че БСП ще посочат конретните отчески от магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица", "Струма", както и от път 1 и второкласен път 18. Всички те са построени или ремонтирани през последните пет години. 

Драми в червено: Нинова трепери за живота на Йончева и този на детето й! Затова... 

По думите й няма законова забрана да не се прави техническа експертиза на път след акт 16, защото не се изключва недобросъвестни протоколи за качеството и положените материали. Тя даде за пример пътя край Своге, където загинаха 20 души. Там протоколът 16 е бил перфектен, включително и от тези 300 метра, където бе станала катастрофата. Йончева попита дали строителите са спазили изискването да вземат ядки от пътя на всеки 2000 кв.метра. Тези, които все пак са взети, са с перфектни резултати. В тази връзка тя попита защо регионалният министър е обяснил склед катастрофата, че има недопустими материали в износващия слой на пътя. 

Нинова трепери за живота на Йончева, но за своя не се притеснява! 

Йончева заяви още, че БСП няма да участват или правят експертна група. Спред нея именно европейска лаборатория трябва да вземе и да провери качеството на настилките, дебелината на пастовете и др. 

Нинова на свой ред поясни, че те са в контакт с няколко лаботратории, но искат тази проверка да бъде от страна на институциите. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!