"В редовното правителство увеличихме минималната заплата от 650 на 710 лв. Даже обвързахме майчинството с тази сума и то също нарасна на 710 лв. Взехме и мерки за стабилизация на икономиката, защото без работещи фирми и без ръст в икономиката, няма как да се осигурят и по-високи работни заплати.

Тогава помогнахме на бизнеса и с подкрепа за цената на тока над 250 лв., стабилизирахме икономиката, дори през юли бяхме и на първо място по промишлен растеж в Европа", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време дебатите за изменения в Кодекса на труда.

"Преди няколко дни по предложение на БСП подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лв. за ток, тоест осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците", подчерта Нинова и допълни, че по този начин ще се гарантира по-висок доход на работниците и на работещите бедни.

Тя цитира Европейска директива, която препоръчва минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 50% от средната.

"Проблемът, който имаме, се казва служебно правителство. През август министърът на труда и социалната политика обеща в публично изявление, че минималната заплата ще нарасне от 710 на 770 лв. След това служебният кабинет се отказа от това увеличение.

По време на консултациите при президента Радев ние получихме уверение, че той ще извика министър-председателя и министъра на финансите и ще разпореди с постановление на МС да се увеличи минималната работна заплата. Нищо от това не се случи", припомни Нинова.

"Днес е моментът да видим дали ще постигнем единомислие да повишим заплатите на близо 600 000 работници на минимална работна заплата от 710 лв., на което след като си платят данъците, получават сума, близо до прага на бедност, който от 1 януари ще бъде 504 лв.

Ще опровергаем ли твърдението, че българските партии, народните представители и парламентът се занимават с незначителни за обществото въпроси, се карат помежду си за всяко нещо или ще се обединим зад предложението на БСП", настоя лидерът на БСП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук