Проведохме дълъг и сериозен разговор с няколко конкретни неща. Първо, ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България. Второ, постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май. С колко предстои следващата седмица това да се уточни. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Трето, отново заявихме претенции да се запази цената на газа такава, каквато е сега по доставките от „Газпром” и, ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, да търсим механизъм държавата да компенсира разликата”, допълни тя.

Другото, което е обсъждано днес с работодателите и синдикатите е дерогация за увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв., което по думите на Нинова, ще е от полза за българския бизнес.

Последната основна тема е била обсъждане на вариант за премахване на акциза върху газа.

„Всички тези разговори и мерки са насочени към това да спасим българската икономика и индустрия”, заяви вицепремиерът. Тя изтъкна, че в настоящата ситуация са засегнати над 30 000 фирми и над 250 000 работни места.

Нинова увери, че обсъдените мерки включват и земеделието и селското стопанство.

„Разговорите ще продължат и следващата седмица”, добави тя.

„Тези разговори ще се провеждат в рамките на разговорите за актуализацията на бюджета”, посочи Нинова.

В отговор на журналистически въпрос тя заяви, че няма информация, че престои части от БЕХ да приватизирани. По думите ѝ, подготвя се законодателно предложение, с което да се направи така, че това да не бъде възможно.