В дневния ред не съществува точка за промяна в Устава на партията и връщане на старото положение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде агенция „Фокус“.

„Това, което най-много интересува публиката – не са приемани предложения за промяна в Устава и за влизане на точка за това на конгреса. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава. За информация тези идеи не са гласувани и не са включени в дневния ред на конгреса“, обясни Нинова.

„Беше приет политическият доклад – оценка за европейските избори и за подготовките за местни избори. В дискусията бяха направени много предложения, много различни мнения по доклада. Приехме го и възложихме на една комисия от 17 души да го допълни и да го внесем на конгреса“, обясни тя. „Беше приет доклада на Комисията по идейно развитие за това как „Визия за Европа“ е била претворена в кампанията също с много голяма дискусия и много предложения, и също с комисия, която ще ги отрази“, допълни Нинова. 

Във връзка с обвиненията срещу нея, че за конгреса вече има готов сценарий и няма изобщо да се стига до избор на нов председател на партията, Корнелия Нинова коментира, че не си пада по сценариите. „Питайте сценаристите. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък“, посочи тя.

По повод избора на Петър Витанов за ръководител на групата на депутатите от БСП в Европейския парламент за и негативни коментари на нейни съпартийци, Нинова заяви: „Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети. Обръщам се към тези другари, които си позволяват да го правят. Това е грозно и демотивира партията и нейните членове“.

„Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласувано от петте евродепутати. Неслучайно нямаме политическо решение кой да им бъде председател. Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване“, обяви Корнелия Нинова.

„Умишлена е политиката да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати. Доколкото знам събрали са се, с тайно гласуване, имало е две кандидатури на Петър Витанов и на Сергей Станишев – избрали са си Петър Витанов“, коментира Нинова.

Тя посочи, че БСП не е вождистка партия и евродепутатите с тайно гласуване са направили своя избор.