"Демократична Българиоя" не искат редовен кабинет, искат да отидем на избори. Отказват среща за актуализиране на бюджет и разговори. Не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани стояха по улиците и искаха тази промяна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг от парламента след отказа на ДБ да се явят на разговори. 

"Може би най-лошото е, че с отказа си да дойдат на среща отказват да говорим за актуализация на бюджета. Рискуват да оставим пенсионерите без актуализиране на пенсиите, медиците без помощи, икономиката също. Решенията и отговорността са техни", обясни още тя.  


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Утре продължаваме разговорите с ИТН. От тяхното решение зависи как ще продължим. Свикваме общ форум на БСП в четвъртък. За нас беше логично поне ДБ да имат смелостта да кажат пред нас и пред вас защо няма да подкрепят. Скриха се. Тези разговори са за публичност и прозрачност. Утре ИТН са поканени. Очакваме ги. Не можем да се откажем по средата на пътя", каза още тя. 

"Важна е програмата, по която да работи кабинетът. Това, което ДБ искаха да се прави, ще се прави. Има конкретика за преструктуриране на ВСС, ограничаване на главния прокурор и т.н.

Има всичко, така че това не е оправдание. ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото ИТН им предложиха конкретни правила. Няма причина два пъти да правим една и съща грешка. Ако търсят оправдание, да го търсят в друго, но аргументът, че няма имена за министри, не работи. Ние ги каним да предложат и министри. Ние сме отворени за разговор", обясни Нинова. 


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Според нея няма нужда от стратегии, а от политики. 

"Идва здравна криза, идва икономическа криза. От бранша казаха, че трябва да има кабинет. Хората са бедни. Каква по-стабилна стратегия трябва, ако имаш разум и поведение. Или отиваме на избори в тази криза в България, или проявяваме мъдрост и правим редовен кабинет. Фактите са това. Необходим е разум", заяви лидерът на БСП. 

Тя категорично заключи, че ако с ИТН успеят да се споразумеят, "Демократична България" сами ще ги потърсят за разговори. 

Oператор: СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ

 

Извънредният брифинг на Корнелия Нинова https://blitz.bg/politika/ninova-s-prva-reaktsiya-sled-cherveniya-karton-ot-db-video_news837617.html

Публикувахте от Blitz.bg в Вторник, 31 август 2021 г.
 

Извънредният брифинг на Корнелия Нинова (част 2) https://blitz.bg/politika/ninova-s-prva-reaktsiya-sled-cherveniya-karton-ot-db-video_news837617.html

Публикувахте от Blitz.bg в Вторник, 31 август 2021 г.