Всеки ден се вади по един скандал. Целта е ясна - да се хвърли сянка на съмненията, да се омаскари екипът на Министерство на икономиката и конкретно аз. В другите министерства няма такава атака, както при нас. Няма такива скандални изказвания от новите министри. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. 

"Твърдението, че 80% уволнение и влошени резултати е лъжа. 80% били уволнени, а са уволнени трима от 180 човека. Сменени са три борда, двама управители и двама ликвидатори, единият поради смърт. Документите, които г-н Стоянов е подписал показват добрите резултати. Ако той е излъгал с подписа си, значи е излъгал", разкри още тя. 

"Питахте ме защо ние. Г-н Стоянов не ми е интересен. Той е пионка, която изпълнява задачи. Вече заведох дело срещу него, но ме тревожи друго нещо. Отнася се за държавата, икономика и модела на октопода. На 18 март 2022 година пиша този доклад до Петков. Стоя зад всяка дума. В него разкривам схемата за ВМЗ и "Кинтекс". Пиша го, разкривам схемата и искам тези хора да бъдат сменени. Пиша второ писмо, в което същите хора подготвят изнасянето на техномогиите на ВМЗ Сопот. Аз смятам, че технологиите не трябва да се изнасят и съм го написала така на премиерът. Защо в момента всички участници в тази схема, която разкрихме с Петков, всички тези хора ги връщат", каза лидерът на БСП. 

"Знаете ли с колко много хора съм се снимала в живота си и две трети от тях не познавам. Сега пред телевизията ме спря човек и помоли да се снима с мен, не му отказах. Тревогата ми е, че тече една подмяна на промяната и се връща модела на ГЕРБ през служебния кабинет", посочи Нинова. 

Според нея всичко постигнато от нейното министерство на икономиката ще рухне, защото служебният кабинет връща хората на ГЕРБ там. 

"Аз съм неудобна в политиката от много време и 5 години съм ги понасяла от Борисов. Нося го на гърба си и ще преживея и сегашния удар. Изчистихме БСП от задкулисие и днес никой от БСП не може да каже, че някой му казва как да гласува. Янаки Стоилов спази устава на БСП, когато влезе в служебния кабинет. Той вървя по правилата. Когато искаш правила и ред в държавата, ще ги спазваш и в партията си", каза още тя. 

"Битката е на Радев и Илияна Йотова срещу БСП. Никога не сме нападали президента и институцията, а сме го бранили с всички сили. Когато те нападнат неоснователно, няма как да мълчиш от името на партия на 130 години и името на толкова социалисти. Нападението беше, че сме му оставили хаос в държавата. Къде го виждате този хаос", попита лидерът на БСП. 

"Да кажем за инфлацията, защото е проблем. Имаме проблем с цените и с доходите, с бедността. Правителството реагира с 22 млрд. лева подкрепа в социалната сфера. Спасихме бизнеса през зимата от високата цена на тока с компенсацията, която направихме", каза тя. 

Водещата я попита намалели ли са цените в магазините, което ядоса Нинова. 

"Да, цената на хляба намаля, не сте ли разбрали досега", контрира я тя. 

"Искаме мораториум за газа, за фирмите и битовите потребители. Компенсирахме фирмите за тока, а сега трябва да се направи за газа", обясни тя. 

Според нея трябва да се възстанови диалога с Русия и да се върнат доставките на газ от "Газпром". 

"Чух и Асен Василев и Кирил Петков да казват, че трябва да се върнат преговорите с "Газпром", ако газът е по-евтин", допълни Нинова. 

Тя разкри, че не АБВ е напуснала БСП, а БСП е изключила партията от коалицията поради различия. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук