С екшън и надговаряне започна извънредната пресконференция във ВМЗ Сопот. Тя беше свикана от настоящото ръководство и изпълнителния директор Иван Иванов заради сутрешните обвинения на ресорния Никола Стоянов, който каза, че най-голямата на Балканите оръжейница умишлено се води към загуба. 

Непоканени на пресконференцията дойдоха новият шеф на ДКК Венцислав Димитров и новият изпълнителен директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев. Към настоящия момент обаче и двамата не са вписани в Търговския регистър. 

Настоящият шеф на завода Иван Иванов отговори на въпрос на БЛИЦ има ли проблем с доставките на суровини и вярно ли е, че нито една продукция не може да бъде завършена заради липса на материали.

Иванов беше категоричен, че това не е вярно, въпреки твърденията на министъра. Иванов покажа на видео ужасяващи кадри от мизерията, в която работници на ВМЗ ходят до тоалетна, ползват мивки, бани, съблекални и други помещения.

Има цели цехове, които текат при дъжд от покривите и спират работа, защото машините са с високо напрежение и е опасно. Вода понякога тече и директно върху готовата продукция. Миналият ден двама от шефовете на Кинтекс са били на посещение да си видят поръчаната продукция и са видели как върху нея тече вода. 

"Хвана ме срам, когато дойдох, имах чувството, че заводът е в 18 век", коментира още Иванов. Той каза нещо много скандално, а именно, че за един и същи продукт от ВМЗ са сключвани по няколко договора от старото ръководство. Те няма как да бъдат изпълнени, за това на някои от фирмите вече се плащат огромни неустойки, а други се канят да съдят оръжейницата. 

Иванов определи смяната му като реваншизъм. Припомняме, че той беше назначен от бившия вече вицепремиер Корнелия Нинова. Иван Иванов изброи новите социални придобивки, от както е директор-малко повече от два месеца.

С по 200 лева са вдигнати заплатите, а към момента той подчерта, че заводът е в добро финансово състояние и може да се говори за увеличение на заплатите с по още 20%. Пусната е столовата за работниците , а храната се дотира на 100% от ВМЗ, дават се по 150 лева на работниците за лятната им отпуска. 

Относно обвиненията на министъра, че е имало огромен брой новоназначени и то на шефски места, Иванов каза, че от като е директор е  назначил 7 души в ръководството, както и 190 работника, тъй като хората преди масово напускали, а с новите социални придобивки и увеличението на заплатите отново имало желаещи за работа в предприятието.

Когато е постъпил на работа е заварил 7 критични договора, към момента проблемите са изчистени, останали са само 2 такива договора. Заради всичко, направено от настоящето ръководство производителността се е  завишила с над 10%. "Всичко, което се произвежда, дори и стари неща, се изкупуват, заводът е  в стабилно състояние", подчерта Иванов.

"Бях председател на съвета на директорите на ВМЗ Сопот до сега, заяви Мариян Йовчев. Днешната ситуация не е изненада за никого. Беше ясно още с назначаването на Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов изрече пред медиите множество неверни твърдения и лъжи.

Министър Никола Стоянов каза, че е експерт. Опитах се да разбера какъв експерт е и в коя област, но не можах да разгадая. Важното е, че президентът Румен Радев знае какъв експерт е и затова два пъти вече го назначава. През ноември за председател на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот, а сега за служебен министър. Действително Никола Стоянов е подходящ за тази длъжност, защото е лично мотивиран за отмъщение", заяви Йовчев.

Мариян Йовчев каза още, че ВМЗ Сопот е на печалба от 48 млн. лева. През първото тримесечие, когато Стоянов го е ръководил, ВМЗ е било на загуба от 1,6 млн. лв. Подчерта, че не са верни твърденията на министъра, че ВМЗ през последните месеци е работило на загуба за над 100 милиона лева. 

След официалната пресконференция новият шеф на ДКК Венцислав Димитров заяви, че кадрите с мизерните помещения, които показа Иванов, са тенденциозно избрани. Сутринта благодарение на медийния шум около стратегическите за военната индустрия предприятия и други проблеми във ВМЗ Сопот е имало проверка на ДАНС. Не каза повече подробности.

Новият изпълнителен директор инж. Иван Стоенчев, който заемаше поста преди Иван Иванов заяви, че ще надгражда това, което е свършило досегашното ръководство и че най-големият проблем на завода е липсата на млади кадри, които да работят в производството. Той каза още, че не е политическо лица, а експерт, който разбира от работата си и за това е там.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

СНИМКИ: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук