Въпросът е в каква степен Мая Манолова ще припознае нашата платформа - единството на идеи, личности и екип може да се постигне, само ако се обединим около идеите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване по време на Софийската градска конференция, предаде „Фокус“.

"Все още, макар и да не е започнала официално кампанията, ние сме в активен период на избори, никой не говори за идеи за управление на общините. Силните личности ще ги изберете вие за София.

Мисля, че партията в тази кампания проявява изключителна мъдрост, единство, за издигане на такива кандидати. Ние всички и кметове, и общински съветници, национален съвет и парламентарна група, трябва да работим в екипност.

Уважаеми другарки и другари, кампанията съвпада с най-активния политически сезон в България - приемането на бюджета и съпътстващите го закони.

От ПГ ще имате пълна подкрепа за онези политики, които за да станат общински, трябва държавна политика, т.е. парламентарната група ще внесе Закон за местното самоуправление и местната администрация с реална децентрализация, а не само на приказки.

С оставане на част от данъците, събрани от общините там, за да ги ползват техните граждани, с нов здравен модел, който поставя съвсем нова рамка на общинското здравеопазване, със Закон за публичните предприятия, държавни, общински, което ще даде възможност да се развие на място политиката за това комуналните услуги да се изпълняват от общински дружества, а не да се дават на концесии, със Закона за възрастните хора, който ще ви даде възможност в кампанията да говорите за социалните услуги, за социални домове на възрастни по общините.

Това ще бъде наша държавна политика през цялата кампания.

Започнаха вече да внушават на хората: нека парламентът да не се използва за политиканстване по време на кампанията. Ама парламентът е място за политика и нищо друго. Ние ще го използваме във всичките му законови и политически форми, за да покажем една общност, екипност и една последователна политика на БСП то тези въпроси", подчерта Нинова.

Тя посочи, че спечелването на изборите не може и не трябва да е цел на БСП. "Това е средство за постигане на истинската цел, а тя е да променим модела на управление в страната, в частност и модела на управление в София.

Победата в София, по всички прогнози, проучвания, настроения, е възможна победа и зависи от тези неща, които ви казах: идеите, личностите, екипната ни работа. Вие ще изберете кандидатът за кмет, когото ще подкрепим.

Вие ще си подредите листата. Ще си кажа личното мнение. Човек с голямо доверие, който е уважаван от БСП, но може да събере и допълнителна подкрепа извън нас с ясни ангажименти към софиянци и с нашата сила като партия и екип, може да бъде успешен модел за спечелване на София и промяна в София", подчерта лидерът на БСП.

"Разбира се, пак казвам, вие ще си го изберете. Аз, за разлика от Калоян, няма да предпоставям нещата, но ако изберем Мая - личността е много важно нещо.

Бих искала Мая да отговори на въпроси и да поеме ангажименти, защото над всеки един от нас стои политиката на БСП.

Те са ще се работи ли за поетапно почистването да се възлага на на общинско дружество, ще се въведе ли безплатно ползване на транспорта със зелен билет, ще има ли видеонаблюдение по спирки, детски градини и подлези, ще има ли специален фонд за строителство на общински жилища и облекченото им раздаване на бедни семейства.

Ще има ли стипендии за студенти и учащи, примерно за лекари, които след това да имат ангажименти към общинското здравеопазване в София. Ще се поеме ли ангажимент да не се увеличават местните данъци и такси, а да се преразгледа договорът за концесия със "Софийска вода". Защото това е нашата политика.

Единството на идеи, личности и екип може да се постигне, само ако се обединим около идеите, около платформата. Ние още не сме чули нейната, но аз бих поставила така въпроса: В каква степен тя ще припознае нашата платформа?", допълни Нинова.

По думите на Нинова, спечелването на София може да бъде част от пътя за промяна на цяла България. "Възможно е, нека да се стегнем и да го направим. Пожелавам ви успехи разумни решения на конференцията", посочи лидерът на БСП.

"За тези години ние имаме безапелационно спечелена президентска кампания и президентът Румен Радев и Илияна Йотова - вицепрезидент. Удвоихме резултата на парламентарните избори. Единствената партия сме, която увеличи резултата си на европейските и като гласове, и подкрепа, и като брой европейски депутати.

Ако гледаме тези процеси в тенденция, БСП за тези години, за тези различни видове избори - расте като подкрепа, расте като присъствие, като доверие в българското общество.

Обратно - нашият политически опонент за тези години, ако сравните резултатите спрямо предходните избори, ще видите, че върви надолу. При това в тези години работехме в изключително сложна и трудна ситуация.

Още в първия момент, в който заявихме, че искаме да демонтираме паралената държава, да се борим със статуквото и със задкулисието, цялото това задкулисие, паралелна държава, статукво с цялата си мощ и финансова и медийна, се изправи срещу нас и това не спря три години.

Беше ни изключително трудно и може би и за това, разбира се, причини има и други, и наши си, и вътрешни, субективни и обективни, не успяхме след президентските избори така категорично да наложим победа на БСП и алтернатива на парламентарните и на европейските.

Не успяхме през централни избори да го направим,ако мога да кажа така - централни, национални. Мисля, че е време да го направим през местни.

Очевидно голямата промяна ще дойде отдолу. Ние я започнахме още през 2016 г., сега трябва да я продължим, и да я затвърдим на местните избори. Това е абсолютно възможно и имаме огромни шансове.

На европейските избори, които не са интересни за нашите хора, ние сме първа политическа сила в 60 общини, при положение, че имаме 30 кметове.

В 120 общини бихме били на балотаж, ако имаше такъв. Това показва възможност на местните избори, които са още по-интересни и значими и за членовете на БСП, за симпатизантите, а и за всички в общините, и в градовете, този резултат да го затвърдим и увеличим.

На национално равнище си поставихме цел удвояване на кметовете и увеличение на общинските съветници с 30 %. Абсолютно възможна цел, тук няма нужда да вдигаме лозунги, да се помпаме сами себе си, това са възможни неща. Какво ни трябва, за да го направим: идеи, силни личности, които да олицетворяват тези идеи и много работа в екип", обобщи тя.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ