След поредно разместване в дневния ред, в залата на Народното събрание все пак се появи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Както БЛИЦ съобщи, неговото изслушване относно купуване на гласове беше предвидено за 9 ч. в сряда, но 10 минути преди заседанието председателят на парламента Рая Назарян е получила писмо, че той не може да се яви поради „неотложни“ причини.

Това предизвика бурно недоволство сред представителите на почти всички парламентарни групи. Те гласуваха Илков да бъде изслушан в четвъртък.

След една от почивките в пленарна зала се яви Илков.

Изслушването на министъра беше по искане на Петър Петров от „Възраждане“.

„С оглед на краткото време, което ми беше предоставено да се явя пред вас и да подготвя това, което трябва да ви предоставя като отговор, като действия на МВР за предходните избори, малкото време ми даде възможност да се подготвя и да опровергая част от твърденията за бездействие на МВР“, започна изказването си Илков. 

626 сигнала за купуване на гласове са получени не последните парламентарни избори. Образуваните досъдебни производства са с 31% по-малко от предходните избори. 

По настояване на Бойко Рашков от ПП-ДБ, Илков обясни, че действително е имал ангажимент за сутринта, но го е отложил.

Рашков пък изнесе сведения, цитирайки журналистически данни, че един глас ще се купува между 200 и 400 лв.