Въпреки че партиите в коалицията на “добрите сили” “Продължаваме Промяната-Демократична България” в крайна сметка постигнаха консенсус да се явят заедно на предстоящите на 27 октомври избори, пререканията между тях не спират, съобщава “Труд news”.

Генезисът на проблема е очакван - реденето на листите.

Въпреки недоволството на “Демократична България” и най-вече на едната съставна част - “Да, България”, “Промяната,”- отново има превес в лидерите по избирателни райони.

Така например в редица областни градове, най-големият от които е Пловдив, ПП нямат достатъчно разпознаваем и ползващ се с доверието на гражданите кандидат, но блокират ДБ от това да имат техен кандидат за водач на листата в 16 МИР Пловдив-град.

За Града под тепетата ДБ искат да издигнат депутата и общественик Манол Пейков, съобщиха представители на “Демократична България”.

Основният принцип за редене на листите ще бъде парцелирането по райони или така наречената “решетка” - т. е. предварителна договорка коя партия къде да има водач, което є дава почти сигурно място в Народното събрание.

Проблемът, поне за “Демократична България”, обаче е в това, че “Промяната” отново ще има преимущество за водачески места, но същевременно не може да излъчи стойностни кандидати, сподели нашият източник от ДБ.

В четвъртък в крайна сметка коалиционното споразумение между ПП и ДБ бе подписано официално, но в разпратеното до медиите съобщение изобщо не бяха споменати листите. Бяха изредени обилно основни приоритети, вече многократно повтаряни, като борбата с корупцията, европейския път на България и т. н.

“С оглед на масовото разцепление в партиите преценихме, че е по-добра изходна позиция да отидем на изборите обединени, макар и с цената на някои компромиси”, коментираха от “Демократична България”.