Политическата криза е факт. След шестимата депутати от ИТН,  стана ясно, че общинските координатори в 9 от 10 общини в област Враца също напускат партията на Слави Трифонов.

„То е ясно вече предполагам на всички защо (се оттегляме). Защото нашите депутати гласуваха за оставката на председателя на Народното събрание господин Никола Минчев, който е избран от реформаторско мнозинство, включително и от тях, изведнъж гласуваха с ГЕРБ, с ДПС и с „Възраждане“ и това не можем да го приемем. Това преля чашата.

Иначе имаше и други неща, които ни тласкаха в тази посока. Разговаряли сме с членове и симпатизанти. Просто виждаме, че на практика идеята, с която тръгнахме изобщо не е същата“, заяви напусналият координатор на ИТН в Мездра и областен управител Стефан Красимиров пред bTV. 

Партията на Слави се разпада, а "Ку-Ку бенд" тръгва на турне

Напусналите координатори са категорични, че не са напуснали заради обещания от управляващите и „никой не се е свързал с нас“.

„Това е изцяло наше собствено решение, съгласувано помежду ни, подкрепено от членовете на партията в цялата област и това е, което ние сме решили и сме направили“, заяви подалият оставка координатор на Враца Гергана Николова.

„Слави Трифонов лично аз съм го видял на учредяването на партията преди две години. Оттогава не съм го виждал на живо. Комуникацията беше с областния координатор на партията - господин Георги Георгиев, който е народен представител и един от петимата, които напуснаха парламентарната група именно по причина, че тази група иска да свали реформаторското правителство, което е неприемливо за всички“, каза Красимиров.

По думите на Николова „имали сме много редки срещи, които са били обикновено по изборите, тоест 2 до 3 пъти през цялото това време за всичките тези почти 3 години“.

Красимиров заяви, че решенията в партията са били вземани еднолично, а по думите на Николова за ръководството „ние сме правачи на избори и нищо друго“.

„На нас ни беше забранено да говорим пред медиите. Всичко ни беше спускано отгоре“, каза Николова.

Красимиров заяви, че никой от ръководството на ИТН не се е свързал с тях, след като са обявили решението си. 

„Сигурни сме, че ще бъдем обвинени (в предателство), но реално ако погледнем какви идеи е тръгнала партията и как сега те са предадени. Нека зрители се отговори кой е предател и за какво предателство става дума да не може да се каже, че спрямо хората, които имаха доверие, които убеждавахме да гласуват за ИТН, защото е алтернатива на ГЕРБ.

Само към тия хора ние имаме грях, може би те биха могли да ни обвиняват в предателство, защото сме предали тях, като сме ги накарали да гласуват за ИТН. И изведнъж получават порция от същото - двойна порция ГЕРБ“, каза Красимиров.

Гергана Николова пък смята, че ръководството на партията е предало тях.