Има ли нужда спешно от управленска програма, коментираха представители на формациите от коалицията в кулоарите на Народното събрание (НС). Поводът е мнение на Кристиан Вигенин от "БСП за България", че трябва да бъде изработен такъв документ. БСП настоява от ден първи за такава програма, припомни депутатът. От "Демократична България" споделят необходимостта от управленска програма, докато според "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" коалиционното споразумение има същата роля.

Ние имаме коалиционно споразумение, към което се придържаме, партиите от управляващата коалиция са го подписали, подчерта Петър Куленски от парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната". Той отбеляза, че в документа ясно са дефинирани приоритетите - краткосрочни, средносрочни, дългосрочни, "така че в тази връзка не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин", коментира депутатът.

Според него това, че няма все още управленска програма не пречи, доколкото коалиционното споразумение може да се вземе за такава програма. От друга страна, добави той, проблемът е на ниво лидери на формациите, които би трябвало да го коментират на коалиционните съвети и да излязат с решение.

Депутатът от "Продължаваме Промяната" посочи още, че през изминалите шест месеца са ни сполетели много допълнителни кризи, които ги е нямало при съставяне на споразумението през декември м.г., така че не може да не бъдат отчетени.

На въпрос дали се планира да бъде написана програма, той отговори, че има лидерски срещи.

Различните партньори имат различни виждания по някои от точките от споразумението, но ние се стараем те да бъдат изчистени, за да може законодателната дейност - що се отнася до Народното събрание, да тече по начина, по който трябва, обясни Куленски. Според него комуникацията между партньорите на ниво парламентарни групи и комисии е задоволителна.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че коалиционното споразумение на практика е фундаментът, програмата на тази коалиция. "За съжаление, напоследък това коалиционно споразумение, като че ли остава на заден план, не се работи по него, поради черните лебеди, които така или иначе ни застигат, кризите в държавата, войната в Украйна и различните търкания на база идеите и мненията на всеки един в тази коалиция", каза той.

Логиката е това коалиционно споразумение да се изпълнява, то беше съгласувано между всички експерти в политическите партии и на практика по него трябва да работим, заяви Балабанов. Според него, след като има такова коалиционно споразумение и такъв обществен договор между тях, те трябва да се спазват.

Депутатът от ИТН отрече на коалиционни съвети да са обсъждали да има управленска програма. Коалиционните съвети напоследък са свързани с теми, които ни застигат и имат нужда от бързо разрешаване. Такава е темата с Република Северна Македония и утре ще има коалиционен съвет на тази тема в Министерския съвет, посочи той.

Балабанов коментира, че от ИТН ще отидат на коалиционния съвет да изслушат за какво въобще ги събират, при положение, че позицията на страната ни е ясна - изразена и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента (КСНС), и с рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-ото НС, така че може би ще се запозная и аз с нещо ново, което не знам, коментира той.

Според Балабанов няма нужда от нов КСНС за Република Северна Македония, защото България е ясна в исканията си. Докато тези искания не бъдат изпълнени, логично е техният път към ЕС да не се случи, благодарение на това, че ние си отстояваме националния интерес, коментира той.

От наша гледна точка управленска програма или някакъв друг документ е необходим, той ще помогне доста да се подобри ефективността на нашата работа, смята председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Според него правителството има нужда от ясни и систематизирани приоритети за нещата, които смята в следващите месеци да бъдат негов фокус. 

Ние на 13 май в нашата декларация призовахме да има такъв документ и да има сериозен разговор за това, припомни Иванов. Този документ трябва не просто да ни каже кои от нещата, които са записани в коалиционното споразумение, смятаме да свършим в настоящия период и да се фокусираме върху тях, но и как огромното ново обстоятелство, което настъпи – войната в Украйна, ще бъде отразено в нашите приоритети, допълни той. Иванов коментира още, че коалиционното споразумение е общо и с хоризонт от четири години. В този смисъл е важно кое вадим пред скоби, кое именно сега ще правим и как, обясни той.

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) отговори утвърдително дали подобен въпрос е бил обсъждан във формат лидерски коалиционен съвет. Според него има разбиране от партньорите, но не може да каже, че са стигнали до конкретно решение. Всички сме съгласни, че този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, че комуникацията не е добра, ефективността не е добра и работим да го подобрим, подчерта председателят на ПГ на ДБ.

Източник:БТА