Главният прокурор няколко пъти е идвал досега в парламента. Задавани са му въпроси. Обикновено е коментирал, че няма право да коментира конкретни казуси. Сега виждаме едно желание да влезе в конкретика. Това каза пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов по повод искането на Иван Гешев да направи изявление пред Народното събрание.

„Интересно е кое е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че иска да споделя с парламента, да търси обратна връзка“, посочи той.

По повод 14-часовото заседание на ВСС, разглеждащо искането за отстраняване на главния прокурор, той каза: „Имаше подмятания, че решението е предизвестено, че още днес ще се стигне до решението. Аз казах, че министърът на правосъдието не бърза за никъде“.

По думите му, за него е много по-важно да няма съмнение относно честността и прозрачността на процедурата.

Той каза още, че е имало разминаване относно данните за това колко е близо е бил допуснат израелският експерт, пристигнал на мястото на атентата срещу Иван Гешев на 1 май.

"Твърденията за натиск наистина звучат стряскащо. Това не е нещо, което не сме чули, но когато дойдат от членове на ВСС, наистина става дума за много сериозен проблем", посочи министърът. "И казах, че ако някой от тях не внесе подобно искане като точка и заседание, аз ще го направя", добави той.

Той обясни и какво е било изяснено относно заплашителното писмо, връчено на Гешев на летището: "Стана ясно, че приносител на това писмо е бил служите на прокуратурата, който вероятно не е бил запознат със съдържанието.

Но самият факт, че служител на прокуратурата носи такова съобщение, дадено от външен човек, във ВИП зоната на летището, и оттам нататък се развива ситуацията, също е много сериозен сигнал за скритите начини, по които се случват неща". 

Според Славов, по-радикалният подход е да се премахне институцията на главния прокурор, а по-мекият - тя да се запази, но да се променят нейните функции. Той смята, че е по-подходящо да се подкрепи по-умереният подход, но ако има мнозинство и съгласие за по-радикалния, той би го подкрепил. 

По думите му, най-важното е да има независим съд: "Съдът е доказвал, че в ключови моменти е защитавал правата на гражданите и не допуска злоупотреби с власт". 

Относно избирането на Делян Пеевски за член на комисията за промяна на Конституцията в НС, той каза: "Моята формация не гласува за г-н Пеевски. Каква роля ще има той, аз не мога да кажа. Конституционната комисия още не е заработила по същество. Аз предпочитам да има голямо конституционно мнозинство".

"Ако се стигне до някакъв неприемлив компромис с конституционните промени, аз ще съм първият министър, който ще си подаде оставката", заяви Славов. 

Той каза още, че ако след първата година и половина на кабинета не бъдат изпълнени базовите цели, той би преосмислил своето участие в кабинета. 

Славов каза още, че следващото заседание на ВСС е насрочено за понеделник, за да има време Иван Гешев да се запознае с доказателствата и материалите по проверката. Той очаква в понеделник този процес да приключи. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук