Ще вървим към рамка правила, която да няма авторско право и тя трябва да е на ниво държава. Това заяви новият здравен министър Николай Петров.
Според него най-сериозната болест на българското здравеопазване е именно липсата на достатъчно категорични регламенти.

По думите му той е получил предложението да стане министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов, но президентът Румен Радев е помогнал за неговото спешно уволняване като военен, за да може да заеме настоящия си пост.

„Не съм имал колебания дали да приема”, категоричен беше той пред bTV. 

„В периода от три години, в които бях началник на Военномедицинска академия успях да подредя една голяма система. Резултатите бяха много добри и мисля, че тези резултати могат да се пренесат на по-високо ниво”, поясни Петров.

Към новият здравен министър се обърна Николай Шишков, служител на „Автомагистрали”, който пострада при тежката катастрофа на АМ „Хемус”, отнела живота на негов колега и на още един шофьор. Шишков оцелява като по чудо и е настанен в Окръжна болница „Св. Анна” със счупен таз, счупен крак и разкъсано сухожилие на ръката. Там претърпява и операция.

Въпреки тежките наранявания, Николай е изписан на 15-ия ден, тъй като клиничната му пътека била свършила. Напуска болницата на носилка и с линейка, която струва на семейството допълнителни 100 лв.
Според ръководството на болницата не е имало предпоставка Николай да остане по-дълъг период от време в лечебното заведение, въпреки че не е можел да ходи и му предстои рехабилитация.

„Първо, бих искал да попитам здравния министър нормално ли е да ме изпишат в това състояние. Второ, при положение, че съм здравно осигурен, нормално ли е да си заплатя превоза с линейка, при положение, че съм приет по спешност. И една молба към него – нека се преразгледат тези пътеки, да се видят тези закони и да се помага на хората”, каза той.