Изборите ще бъдат решени на балотаж. Наблюдава се доказаният преди избори увеличен интерес. За това допринася и провеждането на изборите съвместно с референдума като се активизира несистемен и протестен вот, това показва проучването на "Барометър".

Заради задължителното гласуване 25% избиратели повече декларират готовност за участие в първия тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември. Приблизително 600 хиляди допълнителни избиратели ще определят изборните резултати на първи тур. Заявяват се като противници на партиите от статуквото и ако вотът не беше задължителен, нямаше да участват в изборите. Тези избиратели при сегашната законова постановка обаче ще изберат от кандидатите в изборите. Наличието на възможност „Не подкрепям никого“ и предпочитанията на тези избиратели към патриотичните послания доближават инфарктно близо резултатите на трима от участниците в надпреварата.

Ако очакваната висока избирателна активност се реализира, резултатите на първи тур биха били:

1. Цецка Цачева 19,3%

2. Красимир Каракачанов 19,1%

3. Румен Радев 14,4%.

Това показва анализът на данните от проведено проучване на агенция „Барометър България“ във връзка с предстоящите президентски избори. Проучването е проведено по метода на дълбочинни гнездови интервюта* сред български граждани с избирателни права, които досега не са гласували (или последно са гласували на изборите за Парламент 2001 г.), защото не харесват нито един от кандидатите (личности или партии, в зависимост дали става дума за президентски или парламентарни избори).

Предпочитанията им са към квадратчето „Не подкрепям никого“, което се въвежда за първи път на тези избори. Друга част от анкетираните обаче няма да го направят, защото според тях с избор „Не подкрепям никого“ всъщност гласуват за кандидата на ГЕРБ, т.е. на статуквото.

Процентното разпределение на предпочитанията на тази група избиратели към кандидатите изглежда така:

За Красимир Каракачанов - 26,6%

За Трайчо Трайков - 8,3%

За Цецка Цачева - 6,3%

За Пламен Орешарски - 6%

За Веселин Марешки - 5,8%

За Ивайло Калфин - 5,1%

За Румен Радев - 4,8%

За „Не подкрепям никого“ - 25%

За други кандидати и не знам - 12,1%

Групата, обозначена като „Други“ и „Не знам“, е протестен вот, който се разсейва сред останалите кандидати, но не би променил общата картина. Ако на предните президентски избори излязоха да гласуват 3 364 хил. избиратели, то на предстоящите ще бъдат над 4 млн. Фаворит в предпочитанията на тези допълнителни гласоподаватели е Красимир Каракачанов. Като брой избиратели това са 180 хиляди българи и този факт може да доведе до голям обрат още в първия тур на изборите за президент. Това би довело до разместване в челните позиции на кандидатите за президент.

Ако тези „протестни“ избиратели изпълнят декларираните при проучванията намерения, крайният резултат на първия тур на 6 ноември би изглеждал така:

Цецка Цачева - 19,3%

Красимир Каракачанов - 19,1%

Румен Радев - 14,4%

Пламен Орешарски- 4,8%

Трайчо Трайков - 4,6%

Веселин Марешки - 4,4%

Ивайло Калфин - 4,2%

Татяна Дончева - 2,2%

За друг кандидат - 9,2

Не подкрепям никого - 17,8