Скандалът с канадското гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков е бил нарочно пласиран в кулоарите на парламента първо от хората на “Да, България”, и то точно заради лидерския въпрос в партията - евентуалната смяна на Христо Иванов с Петков.

Това дадоха да се разбере депутати от коалицията “Демократична България”, след като днес припомниха и една стара история с незаконно строителство на Петков и баща му на метри от морето - на върха на един от най-китните носове в община Царево, пише Труд бг.

Постройката е съборена от Петкови, но в момента темата отново излиза в неофициални коментари, за да може Петков да бъде елиминиран като конкурент на бившия правосъден министър за партийния пост. Причината - Христо Иванов им е “по-мил”.

На Христо Иванов му пари под стола, ще го подменят с Кирил Петков, защото...

“Дежавю. Пак започваме да се роим в стил СДС”, споделиха притеснени членове на формацията.

“Пишете, че съм “заслепен от Христо Иванов” и че трябва да “сменим лидера”. Сега сме 4 пъти повече благодарение на неговите целеустременост и постоянство”, обърна се във фейсбук днес към симпатизантите на “Да, България” кметът на район Слатина Георги Илиев.

“Да, но и той е човекът, който направи така че и много хора да се отвратят от политиката и да се махнат, включително и Кирил Петков”, заявява от своя страна Атанас Русев. “Добър кмет сте, но хайде стига с тая пропаганда за Христо Иванов.

Всеки сам за себе си решава кого ще подкрепи”, репликира и Георги Тодоров. “И все по-голямо туловище става този лидер... А и в правосъдната система премина за известно време на заплата, но никаква не я свърши”, казва Елена Банова.

А Антон Христов контрира: “ДСБ трябва да смени лидера, защото ген. Атанас Атанасов отблъсква колебаещите се. “Да, България” са ок”.

“Аз съм се отказал от канадското си гражданство, преди да стана министър и оттук нататък уважавам Конституционния съд - ако от там имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях.

Но дотогава моята задача е да си вършим работата”, заяви днес Петков. Утре се очаква във външно министерство да има отговор от канадските власти по въпроса.