В поздравително писмо до премиера Сергей Станишев американският президент Барак Обама поднася най-искрените си поздравления към хората в България по повод петата годишнината от приемането на страната ни в НАТО. Той подчертава, че САЩ са горди да застанат рамо до рамо с България като съюзници и приятели в изграждането на постиженията на НАТО за повишаване на сигурността и просперитета на нашите нации.
Сега когато празнуваме разширяването на НАТО ние отдаваме дължимото на смелото лидерство на най-новите членки на Алианса и на гражданите, които подкрепиха усилията им. България постигна членството си в Алианса чрез упорство и осъществяване на политически, икономически и свързани с отбраната реформи, които бяха предизвикателство за нея. Участието на Вашата страна в операциите на НАТО и обвързаността й с ценностите, които определят нашия Алианс, са завет за неговата продължаваща трансформация и доказателство за дълготрайните ползи от разширяването на организацията.
Трябва да останем предани на нашите споделени цели за обединена Европа – свободна и мирна, и да запазим вратата на НАТО отворена за нации, които имат готовност и могат да носят отговорностите на членството. Трябва да продължим да подкрепяме тези, които се стремят да се присъединят към НАТО. Успехът на България е ярък пример, който другите да следват, се казва още в писмото, подписано с „Искрено Ваш: Барак Обама”. /БЛИЦ