Още на 16 март създадохме специализиран медицински щаб, в който влизат директорите на най-големите болници в Южна България, РЗИ и представители на Лекарския съюз, бързо и ежедневно заседаваме и взимаме важни решения, за да не се създаде хаос в здравната система. Това коментира пред камерата на БЛИЦ областният управител Дани Каназирева, която е и шеф на областния кризисен щаб.

По думите на Каназирева всичко се прави експедитивно, защото трябва да се гарантират качествени услуги за хората.

Към момента болничните легла, отредени за борба с пандемията, са 308 в Пловдив и 22 в Карлово, където е единственото инфекциозно отделение в областта. Каназирева съобщи още, че е изискала план за реорганизация на болниците в Раковски, Асеновград и Първомай, за да може при нужда и там да се приемат болни от коронавирус. 

В града под тепетата в борбата са включени Транспортна болница, където има 92 легла и общинската "Свети Мина", която разполага със 192 легла. За тях има издадена заповед за преструктуриране.

С изключение на една частна болница, която е направила отказ, всички други-държавна, общински и частни, са готови да се включат, ако това се наложи, каза още областният управител. Частната болница "Селена" е отделила 10 легла за бременни и родилки, които ще бъдат изолирани от останалите пациенти. 

Пловдив и областта разполагат с най-много здравни заведенията глава от населението-39 болници и над 3 хиляди лекари и медицински персонал. Към момента медиците са осигурени с предпазни средства, облекла и маски. Всички, община Пловдив, болници, институции, са плътно в борбата с нас и заедно ще се справим, каза още Дани Каназирева.

Пловдив ще има лаборатория за изследване на заразени от коронавирус в най-кратки срокове. Областният управител благодари за дарението от 300 000 лева, които вчера направи бизнесменът Георги Гергов, за да се изгради с тази пари лабораторията. Канзирева благодари чрез БЛИЦ и на всички останали дарители, които са съпричастни с общата кауза да се справим с пандемията. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ