8 души със съмнение за коронавирус са хоспитализирани в пловдивската Инфекциозна клиника като превантивна мярка. Чакат се резултатите им от референтната лаборатория в София, обявиха от регионалния кризисен щаб в града.

Три училища в областта - в Брезово, Граф Игнатиево и в село Труд, са разпуснати в грипна ваканция. РЗИ-Пловдив вече може да препоръчва спиране на учебните занятия във всяко отделно училище, ако болните деца в него надхвърлят 35%.

В момента една трета от легловата база на всички здравни заведения в областта е свободна, отчетоха от щаба.

От Спешна помощ апелираха хората, които пристигат от рискови райони, да се свързват първо с личните си лекари преди да звънят на 112. В РЗИ-Пловдив има разкрита денонощна телефонна линия за консултация – номерът е качен в сайта на инспекцията.

"Имаме 8 човека – 2 жени, 1 мъж и 5 студенти, които са в добро общо състояние, но все пак са изпратени техните изследвания в София и изчакваме техните резултати", обясни Дани Каназирева, областен управител на Пловдив:.

"До епидемия все още не сме стигнали, има покачване на заболеваемостта обаче, не дотам, че да обявяваме грип епидемия", посочи Д-р Ваня Манчева-Танчева, директор РЗИ-Пловдив.