Депутатите на БСП прекъснаха бойкота си, но за кратко - само за да участват в тържественото заседание в Учредителното събрание по повод 140-годишния юбилей на Търновската конституция. От ГЕРБ пък им се зарадваха, че така управляващи и опозиция ще демонстрират единение на празника на държавността.

Това стана ясно от коментарите на соцлидерката Корнелия Нинова и председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Аз се радвам, че опозицията е сред нас. Именно на този ден да покажем единство пред българския народ", каза Дариткова. Шефката на депутатите от ГЕРБ напомни на социалистите, че оценката на хората и историята след време ще бъде "не за всеки един от нас поотделно, а за цялото 44 НС". Ще се забравят споровете, за да се запомни с добро, и е важно и опозиция, и управляващи да бъдем заедно, да спорим, но пък да правим закони в интерес на българските граждани, обобщи шефката на депутатите от ГЕРБ.

Преди нея обаче соцлидерката Корнелия Нинова потвърди, че депутатите на "БСП за България" няма да се завърнат в пленарната зала до евроизборите. Днес дошли във Велико Търново за участие в тържественото заседание "от уважение към тези български родолюбци, които са поставили началото тук, и това стои над всички нас".

Нинова и Дариткова се изказаха предпазливо за инициираните от конституционните съдии промени в основния закон, така че да запишем в него, че Велико Търново е духовната столица на България. Лидерките на двете най-големи групи коментираха, че идеята първо трябва да се обсъди.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също се изказа в посока по-скоро на вече приетото решение от страна на Народното събрание, отколкото заради това да се променя Конституцията. И напомни, че подобно решение депутатите вече са приели по-рано за Добрич.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!