Представители на общинската администрация и държавните институции в Пловдив ще обсъдят въпроса с циганските сватби на открито по инициатива на кмета Славчо Атанасов.
На обсъждането ще присъства председателят на ОбС Йордан Кюмюрджиев, кметовете на райони, в които има ромски квартали, представители на полицията, прокуратурата и на партиите, представени в местния парламент. Не са поканени лидери на етническите организации, нито тези, които протестират срещу ромските сватби, за да не се влияят институциите при взимане на окончателното решение, обясни кметът Атанасов. Окончателната позиция по въпроса ще бъде включена в новата Наредба 1 за обществения ред, която предстои да бъде разгледана през есента. Кметът на район „Източен“ Иван Тотев припомни, че в поверения му район ромските сватби на открито не са спирали, тъй като режимът за тях е само уведомителен, а не се изисква разрешение, както е в централната част на града.

Междувременно стана ясно, че военната прокуратура ще започне разследване за извършен полицейски произвол в „Столипиново“ по време на ромска сватба на открито. До утре сутрин ще се изчакат жалби от пострадали роми, и ако няма такива, магистратите ще се самосезират, заяви прокурор Максим Караджов.

БЛИЦ припомня, че скандалът започна в събота срещу неделя, когато в Шесто РПУ постъпил сигнал за силна музика на ул. „Сокол“ 9 в квартала. Полицейски автопатрул отишъл да провери и още с пристигането са били нападнати от разгневени роми. Недоволната агитка била водена от 30-годишен мъж, който, псувайки, се пресегнал през отворения прозорец на патрулката и ударил с юмрук единия от полицаите. Те се опитали да го задържат, но другите мъже от компанията започнали да хвърлят камъни, шишета и пейки срещу униформените и автомобила им. Автопатрулът успял да се измъкне от тълпата и се прибрал в районното управление. Веднага след инцидента 30-годишният нападател е задържан. Двамата полицаи са с комоцио и наранявания по главата, а автомобилът им е потрошен. След мелето в „Столипиново“ са извикани по спешност всички служители на районното управление, както и жандармерийски патрул, за да предотврати евентуална саморазправа. Пред блок 4001, където е станало нападението, са били струпани над 1000 роми. При разпитите за изясняване на случая на следващия ден жителите на квартала твърдели, че в домовете им нахлули полицаи с черни маски и палки, били обитателите и чупели покъщнината. Ромите твърдят, че лекарите от кварталната поликлиника отказали да им издадат медицински. Те смятат да заведат жалба в Европейски съд по правата на човека, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ