Както БЛИЦ съобщи, в мащабна акция проведена преди часове в София, прокуратурата, МВР, ДАНС и чужди агенти, удариха офисите на криптопирамидата Nexo, управляваща активи за над 12 милиарда долара.

Nexo дълги години бе сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“. 

Бившият депутат от ДБГ и Реформаторския блок Антони Тренчев, който е приближен до настоящия депутат от ПП Настимир Ананиев се води съосновател и директор на няколко Nexo дружества. Синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева - Георги Шулев пък е представляващ Nexo.

Останалите лица във фирмата са: Коста Кънчев – директор на Nexo Bank, Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo, Сокол Янков – представляващ Nexо, предава БНТ.

Тренчев и съдружникът му в Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година. Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Клиент, който е финансирал терористи е търгувал през компанията на бившия депутат от "Реформаторския блок", разкриха днес от прокуратурата. Според информации в българските медии, става въпрос за терористичната организация "Хамас".

ГЕРБ с реакция

"На народното представителство ще оставя да провери кой е съосновател и управляващ партньор на тази групировка "Нексо". И с кой той е бивш съпартиец, другар, съратник и съмишленик?", заяви от трибуната на НС Георг Георгиев от ГЕРБ, без да съобщава имена.

"Кой е този, който се оказа, че в бизнеса му има намесени партньори от Руската федерация? Попитахте къде са отишли онези 1,6 милиарда лева - ами в криптобанката "Нексо", която пере руски пари и която днес стана обект на разследване от прокуратурата", добави още той.

Първи отзиви от мрежата:

"И така неусетно се върнахме във времената на мутрите, където побоите, обирите и убийствата се редуваха с фараони и пирамиди. Единият от двамата на снимката е превъртял 94 млрд. долара през пирамидата Nexo. Другият участва в пирамидата ПП, която трупа милиарди вреди на България и върти милиарден оборот", написа журналистът Виктор Димчев във Фейсбук и сподели снимка на съмишлениците Тренчев и Ананиев.

 

 

"Този тип Тренчев беше сред любимците на Кунева. Толкова противни същества - като знам какви битки съм водил срещу тази пасмина преди 7-8 години и колко помия се изля срещу мен от подопечните им журналя и медии тогава!", припомни Антон Тодоров.

"Днес ми е реформаторско някак. Особено като видя Настимир, моят любимец и борец срещу мафията", написа журналистът Стефан Ташев.

И така, докато Христо Иванов чака президентът Радев да му връчи третия мандат, скандалите се нароиха:

Припомняме че, коалиционният партньор на “Да, България” ДСБ се тресе, след като поискаха оставката на ген. Атанас Атанасов заради "грубо и системно погазване устава на партията",

В същото време депутатката от ДБ Албена Симеонова е заподозряна във връзки с британеца Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина от Интерпол за тероризъм, който се укривал в дома ѝ в плевенското село Любеново.

Сега и широкомащабната акция срещу Nexo, с чийто пари са се финансирали терористични актове, както съобщи Сийка Милева, говорител на Главна прокуратура. Депутатът от ПП Настимир Ананиев е като "дупе и гащи" с шефа на крипто-пирамидата, Антони Тренчев.

Двамата са регистрирали още през 2017г. сдружението СЕГА (Сигурност, Евроатлантизъм и Гражданска Активност).

Както става ясно, и депутатът на „Продължаваме промяната” от предишния парламент Александър Ракшиев се оказа водеща фигура в разследваната от прокуратурата криптопирамида Nexo.

Ракшиев също е от котилото на "Капитал" и е представлявал Nexo в Пловдив. Какво ли ни очаква занапред?

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук