Детските надбавки от догодина ще се увеличат с между 10 и 40 лева. Увеличава се и прагът за получаването им доходът на член от семейството не трябва да бъде над 510 лева, досега той е 410 лева, предава БНТ.

Това е записано в проект за промяна на закона за държавния бюджет 2021 г., чийто текстове в момента се разглеждат между първо и второ четене в Народното събрание. Предложението е внесено от ГЕРБ като под него са се подписали както председателят на Парламентарната група Даниела Дариткова, така и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според първоначалната идея на управляващите, през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки независимо от доходите си. В новото предложение, че казва, че това е срещнало неодобрението. Мотивите на критиките са били, че не се извършва фокусирано подпомагане на най-нуждаещите се семейства.

Новите текстове предвиждат увеличение на надбавките за едно дете от 40 на 50 лева, за две - от 90 на 110 лева, за три деца - от 135 на 165 лева, за семейства с четири деца - от 145 лева на 185 лева. Помощта ще се увеличава както и досега с по 20 лева за всяко следващото след четвъртото дете.

Хората, които получават 80% от надбавките трябва да имат доход между 510 и 650 лева.

Според изчисленията на управляващите по този начин ще се спестят 204,860 млн. лева, които ще бъдат насочени за увеличаване на заплатите в сектора на МВР с още 5% при предварително планирани 10%, както и за добавка към заплатите на медиците, които работят на първа линия в борбата с ковид.

За допълнителното увеличение в системата на МВР са заложени 77,5 млн. лева. Законопроектът предвижда лекарите на първа линия да получават месечно към заплатата си 600 лева, специалистите по здравни грижи - 350 лева и санитарите 120 лева.

За тези разходи са необходими общо 314,5 млн.лева. За да бъде допълнена сумата над спестените 204,860 млн. се предлагат и други корекции в бюджета:

- Заради увеличения размер на осигурителните вноски се увеличава сумата на трансфера към бюджета на НЗОК с 54,980 млн. лева.
- Увеличават се приходите от данъци върху доходите на физическите лица заради увеличението на заплатите с 21 млн. лева.
- Намаляват се разходите по централния бюджет в размер на 34,661 млн. лева.

Ще бъдат направени и съответните изменения в законите за бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В проекта за промени в бюджета е направен и допълнителен трансфер към Католическата църква в България от 130 хиляди лева.

Увеличават се и средствата за Комисията за финансов надзор. Това беше поискано от председателят на ведомството Бойко Атанасов по време на разглеждане на проекта за държавен бюджет в ресорната парламентарна комисия. За стимулиране на служителите във ведомството се отпускат допълнително 1,3 млн. лева.

Променят се и предвидените гаранции по кредити, които може да поеме държавната Българска банка за развитие. Вместо 140 млн. сумата се увеличава с 700 млн. и достига 840 млн. лева. Мотивът на управляващите е че така в условията на пандемия могат по-лесно да бъдат осигурени средства за нуждаещите се фирми.

Предложения за промени в закона за държавния бюджет са внесли и представители на други парламентарни групи. Текстовете ще бъдат разгледани през следващата седмица в бюджетна комисия и предстои гласуването им на второ четене.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ