Парламентарната Комисия по културата и медиите пропуснала да се събере, за да разгледа важен законопроект за удължаване действието на държавния бюджет за 2021 г. до 31 март 2022 г. За ситуацията алармира на днешното пленарно заседание на Народното събрание Тома Биков от ГЕРБ. Той е зам.-председател на комисията. Председател пък е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН).

Законопроектът за удължаване действието на бюджета се гледа на първо четене на днешното заседание на Народното събрание (НС). Председателстващият Кристиан Вигенин констатира, че липсва доклад на Комисията по културата и медиите. Но такива били налице от другите четири отговорни комисии, уточнява Флагман.бг.

Тома Биков обаче възрази: „Аз да ви кажа – ние не сме имали и заседание, така че няма как да имаме доклад по тази тема. И ми се струва, най-вероятно няма да пропадне държавата без този доклад на Комисията по културата и медиите, но след като е разпределена тази точка за тази комисия, е редно това да се гледа. Аз нямам никакво обяснение, въпреки че съм заместник-председател на тази комисия, защо не сме се събрали, защо не сме го гледали. И дори аз научих почти в последния момент, че изобщо трябва да го гледаме това нещо“.

Биков обясни, че в законопроекта имало точки, свързани с БНР, БНТ и СЕМ и заради това той бил разпределен на Комисията по културата и медиите.

„И се надявам ръководството на парламента и ръководството на комисията, към което и аз по някакъв начин принадлежа, повече да не допускат подобни смешки, извинявайте, защото е смешно това. Просто не сме разбрали и не сме се събрали. А сме една от най-големите комисии в този парламент също така. Така че се надявам да намерим хората, които носят отговорност за тази неловка ситуация, защото това е много неловка ситуация. И се надявам да не се повтаря“, добави Тома Биков.

Кристиан Вигенин посочи, че може би на следващо заседание в Комисията ще уточнят механизмите за работа. В случая липсата на доклад обаче не била проблем.

Председателят на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов бе на злополучното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник. Тогава се оказа, че шефът на парламента Никола Минчев е с ковид, което доведе до карантиниране на участниците в КСНС.

Комисията по културата и медиите обаче има четирима зам.-председатели – Александър Симов от БСП, Гергана Данева от „Продължаваме промяната“, Стоян Михалев от „Демократична България“ и Тома Биков от ГЕРБ.

Не е ясно защо Тошко Йорданов и заместниците му не са могли да се организират за заседание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!