Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс като гласуването продължи и днес. По-рано народните представители решиха да удължат работното си време до окончателното приемане на законопроекта, което стана факт минути след 19:00 ч.

"За" гласуваха 114 депутати - от ГЕРБ, ДПС и БСП. "Против" бяха 72 души - представителите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане".

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на "Демократична България" към протоколите на СИК да се добавят протоколите от машините, съобщава БНТ.

"Протоколите от машините са важни контроли, че секционните избирателни комисии са броили правилно", заяви Божидар Божанов от "Демократична България".

"Ние вярваме на хората, не смятаме че секционните избирателни комисии са организирани престъпни групи и тълпи. Машините не са по- важни от хората", контрира Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ.

"Машините стават принтери, купили сме си принтери за 80 млн. лв.", заяви Петър Куленски от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Добрият и верен служител не се притеснява от това работата му да бъде ревизирана", посочи Александър Николов от "Български възход".

Ето какво решиха депутатите: 

- на следващите избори ще гласуваме и с хартиени бюлетини, и на машини.

- район "Чужбина" остава, но без яснота за броя на мандатите как ще се определят те.

- резултатите от машините ще се записват и на флашки.

- вместо тъмни стаички, ще се гласува зад паравани.

- ще има видеозаснемане в изборния ден.

- заявленията за разкриване на секция в чужбина остават 40.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук